Magyar Krónika
Facebook-korszakot élünk, a fiatalokat nem érdekli a politika
magyar krónika  2018. 03. 13. aktuálisTASR
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A BOGÁRA bogár a földön mászik. De akár mászik, akár nem, mindenesetre három fő részből áll, úgymint: a fej, a tor és a potroh. Szervezetileg tehát sokkal fejlettebb, mint az ember, amelynek csak egy fő része van, úgymint: a has. Némely embernek a hasa helyett szintén potroha van.
hirdetés
Klikk ide
A fiatalokat nem érdekli a politika. A 18-24 éves korosztály 25 százaléka a belföldi politikát egyáltalán nem követi figyelemmel, a híreket sem olvassa. Ugyanezen korosztály 41 százaléka talán hetente egy alkalommal, vagy még ritkábban olvas újságot, illetve nézi át a híreket az interneten – derül ki a Szlovák Tudományos Akadémia - Stratégiai Elemzések Intézete számára készült felmérésből.
POZSONY. A felmérés megerősítette, miszerint a világháló fontos szerepet játszik a fiatalok életében. Az adott korosztály naponta több mint egy órát tölt a világháló egyik legfontosabb és legkedveltebb oldalán, a Facebookon - nyilatkozták a megkérdezettek. A világháló legismertebb oldalának dominanciája ennek ellenére megrendítő - vélekedik Juraj Draxler, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) mellett működő Stratégiai Elemzések Intézete vezetője. "Pillanatnyilag a Facebook időszakát éljük" - szögezte le.
„Pillanatnyilag a Facebook időszakát éljük”
„Számunkra kihívás, hogy újabb kutatásokat végezzünk, mely azt követi nyomon, az emberek mennyire aktívak vagy passzívak a világháló, de egyáltalán az internet használata során” – nyilatkozta Draxler.

A felmérés azt is bebizonyította, hogy az emberek nem hisznek a klasszikus médiának. A megkérdezettek csaknem 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán vagy részben nem bízik a klasszikus médiában, 45 százalékuk pedig kijelentette, inkább az alternatív médiát látogatják szívesen. A felmérés nemcsak a politika iránti érdeklődést mérte fel, de arra is kíváncsiak voltak, mennyire értik az emberek a valós világot. Az egyik kérdés például Szlovákia elnökének jogköreit érintette. A kérdésről, jóváhagyás végett beterjeszthet-e az államfő törvényjavaslatokat a parlament elé, a megkérdezettek 23,5 százaléka tévesen vélekedett.

A megkérdezetteknek csupán az 52,7 százaléka volt képes helyesen visszaemlékezni arra, hogy mennyi tagállama van az Európai Uniónak. A felmérés résztvevőinek 50,5 százaléka tévesen feltételezte, hogy Németország területileg nagyobb, mint Franciaország, Észak-Koreát pedig csupán a megkérdezettek fele volt képes megtalálni a térképen. Mindezek ellenére Draxler véleménye szerint a szlovákok még így is sokkal jobbak, mint az amerikaiak, ahol „egy hasonló felmérés során csupán a lakosok 36 százaléka volt képes a nevezett országot megtalálni a térképen”.

A Szlovák Tudományos Akadémia mellett működő Stratégiai Elemzések Intézete vezetőjének véleménye szerint a közvélemény-kutatások a lakosság hangulatát, magatartását és tudását tükrözik. A projekt további eredményeit és témáit az intézet a tél folyamán ismerteti. A felmérést 1 600 személy bevonásával novemberben készítette az MKV ügynökség. A közvélemény-kutatás  része a Szlovákia szociális elemzése című programnak.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212