Magyar Krónika
Az orrunknál fogva
magyar krónika  2018. 12. 10. aktuálisSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A BÉKAA béka a tó partján ugrál. Itt mindjárt fölvetődik az a kérdés, hogy miért ugrál a tó partján. Hát erre a kérdésre többféle feleletet adnak a tudósok.
hirdetés
Klikk ide
Bizony, az orrunknál fogva vezetnek. Hogy kitől-kiktől indult el a pánikkeltés, hogy a nyári és téli időszámítás átállási zavart okoz, nem tudom. De a közvéleménykutatás minden szabályát megszegő konzultáció, amellyel az Európai Bizottság kábította az embereket, felesleges népámítás volt.
Ha ugyanis az óraátállításnak komoly gazdasági előnye van, akkor az a minimális kényelmetlenség, hogy egy évben egyszer egy órával hamarabb kell felkelnünk, és egy évben egyszer egy órával tovább lustálkodhat, aki akar, a közösség érdekében elviselhető. Ha ez a gazdasági előny nem számottevő, akkor valóban mindek az egész. Erre vonatkozó hiteles adatokat kellett volna letenni az asztalra, hogy ne az energiaszolgáltatók érdekeit nézzük, hanem a tényeket.

Ám mi történt: a média elárasztott bennünket számos állítással, amelyek az óraátállítás káros voltát ecsetelték. Arról nem szólt a fáma, hogy amennyiben valaki például nyáron egy hónapot Erdélyben vagy épp Finnországban tölt, akkor ugyan ezeket a károkat szenvedi. Önként és még fizet is érte. Viszont az Európai Bizottságon kitört a heveny demokrácia, és megkérdezte a polgárokat. Aki akart felelt, aki nem, hát nem. 4,6 millióan feleltek. A sajtó el volt ájulva, hogy milyen sikeres a konzultáció. Az európai polgároknak mondjuk 10 százaléka válaszolt, s e tíz százalékból 84 százalék úgy vélte, hogy jobb, ha megszűnik az átállítás.

A konzultáció során közölték, hogy a polgárok véleménye irányadó lehet, de nem lesz kötelező. Ami jogilag helyes. Ám ez azzal járt, hogy akik ellene voltak az óra átállításnak, azokat motiválta a véleménynyilvánítás lehetősége, akiknek közömbös volt a kérdés, vagy akik meg akarták tartani a rendszert, azokat nem. További szépséghiba, hogy a 4,6 millió válaszadó 70 százaléka német volt. Ez azt jelenti, hogy ha a németeknél is 84 százalék mondott ellene az átállításnak, akkor 2,7 millió német dönti el az 500 millió helyett a kérdést. Jól van ez így? A döntés hivatalosan a kormányok kezében van.

A közlekedés érdekei a tagállamoktól egységes döntést kívánnak. Zavaros lenne az élet, hogy ha országonként eltérő lenne a ma egységes időzóna. A tanács most lelki nyomás alatt van, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül a polgárok akaratát. Mindezt azért, hogy azzal kábítsanak minket a májusi választások előtt, hogy Brüsszel mennyire a polgárok akaratát képviseli. A magam részéről azt remélem, hogy a józan ész, azaz a gazdasági előny léte vagy nem léte fog dönteni.

Csak sajnos a józan ész egyre kezd kiszorulni a világból.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212