Magyar Krónika
Önsorsrontók
magyar krónika  2019. 09. 22. aktuálisSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Napok óta próbálom megérteni, miért választott az ellenzék eleve vesztes pályát erre a mostani önkormányzati választásra.
Hogy az ország többségének mi a véleménye a kormányról, azt megmutatta 2018-ban az országgyűlési és idén az európai választás. Ez ellen a jelentős többség ellen azzal az igénnyel fellépni, hogy szavazzuk le a kormányoldal önkormányzati jelöltjeit, aligha lehet sikeres. Ráadásul a kormányellenes hangulatkeltéssel maguk az ellenzéki pártok kergetik az urnákhoz a kormány híveit. Még azokat is, akik egy-egy településen nem bánnák, ha szavazataikért több programmal versenyeznének a polgármesterjelöltek, s nekik módjuk volna a hitük szerint legjobb programot választani, pártszínektől függetlenül.

Abban persze van igazság, hogy a Fidesz-KDNP táborral szemben a megosztott ellenzéknek nincs esélye. Az összefogás érthető igény, csakhogy ezt az összefogást nem a megosztottság miatt bosszankodó baloldali választók kényszerítik rá a pártelitekre, hanem fordítva, a pártvezetők a maguk hatalma érdekében kényszerítik választóikat, hogy az összefogás jegyében nekik nem tetsző jelöltekre szavazzanak. A választók gondolkodásra kész és képes egyének. Számuk csak papíron adható össze, a valóságban nem. A papír-gondolkodásnak két veszélye van. A jelöltek részéről nagyfokú önmérsékletre van szükség, hiszen a sok szervezet pozícióra vágyó emberei számára nincs elég megszerezhető poszt, ezért kemény vezetői döntések szükségesek, s azok elfogadására kellő alázat. Nincsenek azonban tekintélyes vezetők, (talán az egy DK kivételével), s a szóba jövő jelöltek nem az ügyet, hanem a maguk érdekét képviselik. Ezért vita van, veszekedés, sértődés és külön indulás. Ha a paktumpártok a saját jelöltjeiket sem tudják egyben tartani, vajon milyen sikerrel veszik rá a választóikat a közös jelölt támogatására? Egyetlen esélyük, hogy oly magasra szítják a kormány elleni hangulatot, hogy a gyűlölet elvakítsa a választókat. Ezzel viszont elveszítik azokat, akik - részben épp a kampányok harciassága miatt - szívesen szavaznának másra, mint a kormányoldalra. Ez a zömmel értelmiségiekből álló réteg nem áll be a "gyűlölködők és köpködők" mögé.

Azt mondja Fodor Gábor, hogy ez az önkormányzati választás az első lépés a kormány megbuktatása irányában. Ez még igaz is lehetne, ha nem a bő egy éven belüli harmadik választásról volna szó. Kormánybuktatásra ott volt az alkalom 2018 tavaszán. Nem éltek vele, nem kínáltak jobbat, mint a kormánypártok. Nem, ez az önkormányzati választás az ellenzéknek nem első, hanem az utolsó esélye, mégpedig az életben maradásra.

Bármi lesz is az októberi végeredmény, ellenzék akkor is lesz. Kérdés, hogy milyen. Ha a megszerzett önkormányzati pozíciókban való helytállásra törekednek, s a kormányoldal naponkénti gyalázása helyett az ország jövőjéhez jobbnál jobb ötletekkel állnak elő, akkor 2022-ben már nem a jó és rossz között kell választanunk, hanem a jó és a jobb között. A dolgok jelen állása szerint a jobb akkor is a mai kormányoldal lesz, mert az ellenzéknek a feladathoz kevés a vágott dohánya…
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212