Magyar Krónika
Európa tagállamok nélkül
maaktuálisgyar krónika  2020. 10. 05. Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A BOGÁRA bogár a földön mászik. De akár mászik, akár nem, mindenesetre három fő részből áll, úgymint: a fej, a tor és a potroh. Szervezetileg tehát sokkal fejlettebb, mint az ember, amelynek csak egy fő része van, úgymint: a has. Némely embernek a hasa helyett szintén potroha van.
hirdetés
Klikk ide
Amolyan sírva vigad a magyar hangulatban mondogattuk a nyolcvanas években kollégáinkkal, hogy tökéletesen működne az egészségügy, ha zavaró tényezőként nem lennének betegek
Ezt az emléket idézte fel bennem Hollandia miniszterelnöke, amikor feltette a kérdését, hogy létezhet-e az Európai Unió Lengyelország és Magyarország nélkül. Ez persze afféle argumentum ad abszurdum is lehetett, mint a "kórház beteg nélkül" felvetés. De még kérdés formájában is rámutat a mai Európa legfőbb bajára. Tagállamok nélküli Európát akarnak. Az alapítók úgy gondolkodtak, hogy mindazonáltal ne az én akaratom legyen, hanem a miénk.Ez nyilvánvalóan rokonítható Jézus imájával, miszerint "ne az én akaratom legyen, hanem a tiéd." A közös útra lépő Európa egyetértésre, egymás érdekeinek a tiszteletben tartására törekedett. Nem is uniónak, hanem közösségnek nevezték. Mára az egyetértés fáradságos kialakítása helyett más vágyak feszítik a miniszterelnökök egy részét. "Mindazonáltal ne a te akaratod legyen, hanem a miénk" – mondják nekünk: lengyeleknek, magyaroknak. Az alapítók vissza tudtak venni a saját önzésükből, az utódok szívesen visszavennének mások jogaiból. Amikor beszűkítették az egyetértésen alapuló döntéseket, vagyis korlátozták a vétó jogot, elindultak a diktatúra irányába. Régebben az erősek háborúval kényszerítették rá az akaratukat a gyöngékre, ma a minősített többség ez az eszköz.

A fensőbbséges gőgből fakadó irányítást a németek tapasztalták meg először, amikor a két Németország egyesült és a Wessi (nyugati) meg az Ossi (keleti) német egy hazába került. Ami természetesen mind Európa, mint a németek számára csodálatos élmény, óriási siker volt. Azután kiderült, hogy van egy harmadik típusa a németeknek, akiket Besser Wessi néven emlegettek. Ekkor született a mondás, hogy Isten mindent tud, a nyugati mindent jobban tud.

Amikor Rutte miniszterelnök úr eljátszik a lengyelek és a magyarok nélküli Európa gondolatával, a vétójog nélküli Európa hívei közé lép. Jelenleg ezt aligha tudják keresztül vinni. Ezért veti fel, ha csak gondolatkísérletként is, Lengyelország és Magyarország távozását. Ám ez nem megoldás. Nemcsak azért, mert ez a két ország földrajzi helyzete alapján nehezen lenne megkerülhető, hanem azért sem, mert nemcsak a lengyel és magyar érdekek térnek el az övékétől. A Szovjetunió majdnem halálos ölelésétől megszabadult balti államokban is kezdik felismerni, hogy a lengyeleknek például igazuk van abban, hogy a posztkommunista igazságszolgáltatás alapvető reformokra szorul. A Besser Wessi, - aki immár nemcsak német, - nem jobban, hanem egyenesen rosszul tudja, hogy a posztján maradt kommunista megrendszabályozása veszélyeztetné az igazságszolgáltatás függetlenségét. Nem veszélyezteti, hanem éppen lehetővé teszi. Azaz tenné, ha a brüsszeli csőlátás engedné.

Lehet, hogy Ciprus visszaél a vétójoggal, amikor nem hajlandó hozzájárulni a Minszk elleni európai büntető intézkedésekhez addig, amíg a Ciprus és Törökország viszályában semmi nem történik. De igazuk van abban, hogy aránytalan fellépni egy ország ellen azért, mert valószínűleg iparszerűen meghamisítja a választási eredményeket, ha nem lépünk fel az ügyben, hogy egy ma még tagjelölt ország megszállva tartja az egyik tagállam területét.

Azok, akik lelkesen kiállnak az Európai Egyesült Államok mellett, voltaképp jobban megfosztanak minket magyarokat saját érdekeink érvényesítésétől, mint ahogy tették a száz évvel ezelőtti győztesek Trianonban. Ép ésszel nem akarhatjuk, hogy az országot ne az általunk választott vezetők, hanem a már többször levitézlett Besser Wessi típusú, mindenkinél mindent jobban tudók irányítsák. Több ambíció kellene legyen a magyar ellenzékben: ne helytatóságra, hanem országirányításra pályázzanak. Tény, hogy apró klánjaik számára kényelmesnek és hasznosnak bizonyult a Moszkva függőség. Úgy vélik, hogy Brüsszeltől függeni még jobb lehet. Tévednek. A Besser Wessi féle társaság átgázol rajtuk. És persze rajtunk is, ha 2022-ben esélyt adunk nekik.
Megjelent a Magyar Nemzetben 2020. szeptember 28-án
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212