Magyar Krónika
Álmodjunk Közép-Európát
maaktuálisgyar krónika  2020. 11. 27. Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Amikor az első lefejezés megtörtént Párizsban, azt írtam: két halott, és mindkettőért fohászkodnunk kell. Persze menetrend szerint megjött a kritika, hogy csak az egyikért. Most megint kiteszem magam az egyet nem értő megjegyzéseknek.
Hogy ne legyen sok félreértés, elöljáróban leszögezem: nem vagyok és nem is leszek migránssimogató. De annak idején, amikor mindenki je suis charlie-t kiáltott, és ezzel a jelszóval feldühítve két millió európai polgár vonult fel-le Párizsban, akkor is arra gondoltam: igen, a szólás szabadságáért ki lehet, sőt ki is kell állni, de mint mindennek, ennek is vannak korlátai.

Aki úgy gondolja, hogy az iszlám népének Európában van a helye, annak számolnia kell a következményekkel. Ferenc pápa, akit migráns simogatónak próbálnak a "progresszívek" hazudni, világosan beszél arról, hogy létezik integrációs képesség, és a kormányoknak a bevándorlás ügyében ennek figyelembevételével kell(ene) meghozniuk a döntéseiket.

Ma a sajtó - oldaltól függetlenül - elítéli az Allah akbar felkiáltással gyilkoló terroristákat, akiket nem is lehet védeni. De biztos, hogy csak a tettesek a felelősök a halottakért? Vajon Macron elnök nem bűnös az ügyben? Okvetlenül fontos volt most azt kijelentenie, hogy Franciaország kiáll a szólás szabadsága mellett, és továbbra is lesznek Mohamed karikatúrák? Miközben – olvasom -  Franciaország svédországi nagykövete szerint hazája iszlám ország! Ha az, akkor számolni kell azzal, hogy az iszlám hívei - így vagy úgy, - de érvényt fognak szerezni az iszlám jognak. Elvárjuk, és joggal várjuk el, hogy a bevándorlók toleránsan viselkedjenek befogadó hazájuk szokásaival szemben, és tartsák meg törvényeiket, de nem kell-e nekünk is, illetve ez esetben a franciáknak, némi toleranciát tanúsítani az ő érzékenységükkel szemben? Hangsúlyozom, ez nem mentség a gyilkosoknak. Még akkor sem, ha én is vallom, hogy Allah akbar, azaz az Isten a leghatalmasabb. Akinek a hatalmát nem vélt és valós ellenfeleinek meggyilkolásával kell megmutatni a világnak. A radikális iszlám részéről egy fordított "keresztes háború" tört ki, és folytatódik mindaddig, amíg az iszlamizálódott európai államok vagy kialakítják az együttélés kölcsönösen elfogadható szabályait, vagy felszámolják a két kultúra párhuzamos jelenlétét. Az előbbire nem látok esélyt, mert a fanatizmus nem tárgyalóképes. Az utóbbi pedig kivihetetlen.

Ezek után viszont élesen felmerül a kérdés: meddig lesz működőképes Európa elképzelt és általam is szeretett egysége? Életem folyamán többször volt alkalmam Franciaországban járni-kelni. Csodálatos, szép napok voltak. Most – és nem életkorom miatt – hat ökörrel sem lehetne oda vontatni. Az emlékeim szépek, de a jelen helyzet fáj.

Franciaország temeti halottjait, mi pedig temetjük az európai álmot. Kár érte. Mától Közép-Európát álmodom. Közép-Európát, ahol tudunk a bűnösért és az áldozatért is imádkozni.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212