A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Történelmi visszatekintés az olimpiai játékok küszöbén

Magyar Krónika, május 5.
 

Budapest megpályázta a 2012-es olimpia rendezését. - ez a mondat az elmúlt évtized talán leglényegesebb mondata, tartalma ugyanis messze túlmutat jelentésén.
A budapesti olimpia gondolatának nagyon mély történelmi gyökerei vannak. A magyar főváros kis híján lehetőséget kapott az 1896-os , az első újkori olimpia megrendezésére, későbbi törekvéseinket azonban sorra elsöpörték a világpolitikai viharok: 1920-ban az első, '44-ben a második, világháború, 1960-ban pedig a szovjet elvtársi hűség zúzta szét a magyar olimpiai álmokat. Pedig a szándék mintegy 165 éve megvan
.

Nemes Kerekes Mihály 1836-ban gróf Széchényi Istvánhoz irt levelében foglalkozott első ízben, az olimpiai játékok szervezésének gondolatával. Kerekes ugyan nem érhette már meg, de gondolata, a millenniumi játékok alkalmával csaknem megvalósult.

1894. június 23-án, báró Pierre De Coubertin a párizsi Sorbonne egyetem dísztermében létrehozta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, ahova meghívta a magyar polgári családból származó Kemény Ferencet is. Kemény óriási lelkesedéssel látott munkához és megalakította a Magyar Olimpia Bizottságot. De Coubertin álma az volt, hogy felelevenítse az ókori görög hagyományt, ismét bevezesse a nemzetek versenyét. Az első játékok idejét 1896-ra tűzték ki, egyhangúan Görögországot jelölve annak helyéül. A görög nehézségeket látva, Keményhez fordult, hogy a görögországi állapotokat figyelembe véve, ha ott nem sikerülne, átvenné-e Budapest a rendezést. A magyar politikai elit elé tárva a kérdést, sajnos elutasító volt a válasz, ami egyébként már nem is volt lényeges, mert Athén méltóképpen összeszedte magát.

1920-as olimpiára Magyarország beadta pályázatát, amit Ferenc József is támogatott, és 1914-ben a két legesélyesebb pályázó, a holland Antwerpen és Budapest között a NOB nagy többséggel Budapestet választotta a játékok színhelyéül. Az I. Világháború azonban elfújta ezeket az álmokat, annyira, hogy Magyarország részt sem vehetett az olimpián. Azonban az ország hamarosan visszanyerte önbecsülését és hitét, az 1936-os olimpia után, megint pályázatot adott be az 1944-es olimpiára igen jó eséllyel. Sajnos ennek kimenetelét ismerjük, az olimpia elmaradt.

Az ezt követő időszakban a háborúban vesztes, megszállt országként gondolni sem mert senki arra, hogy Budapest olyan nemzetközi elismerésben részesüljön, amit egy olimpia jelent.

2001 májusa újabb jelentős fordulópont a magyar olimpia-történet szempontjából. Lausanne-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelyén Orbán Viktor miniszterelnök bejelenti: Budapest meg kívánja pályázni a 2012-es évi nyári olimpia rendezésének jogát.

Addig még bőven van időnk. Ha a kérdésről egészséges és lényegi vitat alakul ki, jó esélyekkel pályázhatunk a közép-európai államok közül elsőként.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | C 2004 Magyar Krónika Rt