A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
SMS

Magyar Krónika, május 31.
Berlin
Pompéry Judit

Sokáig harcoltam a mobiltelefon (lásd még maroktelefon, avagy találóbban bunkófon) ellen. Eredménytelenül. Státuszszimbólumnak még ma sem tekintem, az esetek többségében meg lehet lenni továbbra is nélküle, de néha hasznos. Ezt be kellett látnom.

Ugyanakkor változatlanul elemi ellenérzéssel viseltetek az SMS-ek iránt. Idegenkedve figyeltem néhány éve, ahogyan a gyerekek a game-boy fölé hajolva a világról teljesen megfeledkezve tudták mindkét kézzel dögönyözni azt, késõbb ugyanez a jelenség tûnt fel a tamagocsiknál. Ma gyakran az az érzésem, mintha eszelõsök nyomogatnának mindenféle gombokat a markukban, látható eredmény nélkül, miközben idõnként számomra váratlan érzelemnyilvánításokat hallatnak.

Valószínûleg ennek az antipátiának köszönhetû, hogy nem tudok SMS-t küldeni. Valamint, mert szükségtelennek tartom. Vagy írok egy e-mailt vagy fölhívom telefonon a másikat. Utóbbit tettem a minap. Zsófi ugyanis jelenleg Erdélyt járja, ahol maga választotta szociológiai tanulmányokat folytat. Õ tud bánni az SMS-sel, így rövid hír jött tõle, miszerint meghosszabbítja szovátai tartózkodását két nappal. Vagyis szombat helyett hétfõn megy tovább. Tudni kell még, hogy a vendéglátó református lelkész házaspár, továbbá a szombat és hétfõ közé esik a vasárnap. Éleseszûen a hírbõl felismertem az abból eredõ erkölcsi kötelezettségeket és felelõs szülõként erre jóindulatúan figyelmeztetni kívántam csemetémet.

Mindez történt szombat este, amikor éppen Rheinsbergben voltam férjemmel (Kammeroper Rheinsberg*), a Zsófi-féle útiterv, cím- és telefonlista, stb., valamint saját mobiltelefonom regényvastagságú használati utasítása nélkül. Mély lélegzetet vettem tehát és tekintettel az összes tekintendõre megpróbáltam, de – és ezt õszintén bevallom – sikertelenül. Az út közepén állva nyomogattam összefüggés nélkül mindenféle gombokat: Nem, az idõjárás-jelentés nem érdekel (anélkül is tudom, hogy hõség van), a börze hírei sem, a beérkezett SMS-eket már elolvastam (csak 1 volt Zsófitól). Namost: igen, ? válaszolni, ? kinek, világos, ... ? nem beépített szövegekkel, ...? na, és itt elakadtam. Közben hárman dudáltak, egy motoros majdnem elütött.

Végül felhívtam az ifjú mûvésznõt – gondoltam, két mondat még benne van a költségvetésben. Telefonbeszélgetésünk a következõképpen zajlott:

-----------------------------------------------------------------------

„Miért hívsz mobilon?! Tudod, hogy milyen drága!”
„Röviden csak figyelmeztetni szeretnélek, hogy holnap vasárnap, ha maradsz, gondolj az istentiszteletre...”
„Tudom, nem vagyok hülye!”
„Ja, akkor jó.” – és itt letettem.

Néha mégis jobb az SMS.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak |®© 2004 Magyar Krónika Rt