A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Igen, vagy nem?
Magyar Krónika, november 30.
Nédó Géza

A Nagy dilemma előtt állunk idehaza: igennel, vagy nemmel szavazzunk-e december 5-én a kettős állampolgárságra? Megítélésem szerint (s itt most jóslásokba bocsátkozom), több lesz az igen szavazat szám, de érvénytelen lesz maga a népszavazás. Miért? Azért, mert legalább 2,1 millió igen szavazatra lenne szükség ahhoz, hogy végre törvény szülessen Trianon sebeinek begyógyítására. Ennek lehetősége most a hazai magyarság kezében van! Vajon a többég él-e majd vele? Ez ma a legnagyobb kérdés idehaza!

Az állampolgárság ügyében is a werberi utat választja az MSZP. (Mellesleg Ron Werber izraeli állampolgár, a magyar szocialisták legfőbb kampány-tanácsadója). A szocialisták választmányi ülése nagy lehetőséget szalasztott el, és sajnálatos módon ismét a határon túli magyarok ellen foglalt állást. Az MSZP-nek nem a Fidesszel, hanem az összes határon túli szervezettel van vitája, akik most nem szülőföld programot, hanem állampolgárságot szeretnének - írja közleményében a Fidesz.

Állampolgárságot, mégpedig úgy, hogy az ne ösztönözzön senkit áttelepülésre, azaz ne járjon automatikusan együtt szociális, egészségügyi és más juttatásokkal. Ez a megoldás a magyar költségvetésnek nem kerülne pénzébe. Ezt kérik a határon túli magyarok, és ezt meg lehet valósítani!

Sajnos az MSZP országos választmánya a külhoni magyarokkal történő együttműködés helyett ismét a visszahívott Ron Werberrel való együttműködést választotta, ami előrevetíti, mi vár Magyarországra az elkövetkező két hétben. Az MSZP ahelyett, hogy elfogadná a mindenki számára megfelelő megoldást, megy tovább a werberi úton: minden alapot nélkülöző irreális számokkal uszít a határon túli magyarok ellen, félelmet gerjeszt, felkorbácsolja az indulatokat, és megosztja a társadalmat.
A Fidesz álláspontja szerint, még mindig nem késő a kedvező döntés meghozatala. Ahol csak tehetik, kérik a médián keresztül a józanul gondolkodó baloldaliakat, hogy tegyenek meg mindent, hogy ez a negatív kampány befejeződjék. Van remény arra, hogy közösen eloszlassuk az irreális félelmeket, és örömünneppé tegyük december 5-ét a Kárpát-medencében - fejtette ki véleményét Révész Máriusz a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség szóvivője.
A december 5.-i igen szavazatunkkal azt mondjuk a politikai elitnek, hogy fogjatok össze, csináljátok meg a szükséges kétharmados törvényt, vagy törvényeket - jelentette ki Martonyi János, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke - az Orbán-kormány külügyminisztere - egy kecskeméti polgári körök által szervezett fórumon. Martonyi több száz fős hallgatóság előtt tartott beszédében beszámolt arról, hogy ő is tagja volt annak a Mádl Ferenc köztársasági elnök által felkért szakértői csoportnak, amely megállapította, hogy nincs nemzetközi jogi akadálya a magyar állampolgárság megszerzése megkönnyítésének. Martonyi János felháborítónak nevezte, hogy a népszavazást a pártpolitika szintjére süllyesztették le. Álláspontja szerint a szavazás nem anyagi, pénzügyi vagy gazdasági kérdés. Felhívta a figyelmet arra, hogy december 5-i szavazatunkkal nem egy törvényt kell megfogalmaznunk, "nekünk egy hosszú, de azért világos kérdésre kell választ adnunk, melynek lényege a fontos: a magyarság sorskérdése. Voltaképpen választanunk kell a lelki befogadás és a lelki kitaszítás között". Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szomszédos országokban élő, és a világ távolabbi részén élő magyarok között, különbséget teszünk. Így fogalmazott: "Aki Kaliforniában, Ausztráliában, vagy Izraelben él, azok számára semmilyen gondot nem jelent, egyszerű eljárás után megkapja a magyar állampolgárságot, anélkül, hogy hazatelepülne." Azokra a vádakra, amelyek a köztársasági elnököt érték a kettős állampolgárságot támogató állásfoglalása miatt, azt válaszolta, hogy az alkotmányból eredően "a köztársasági elnök, a nemzeti egység szimbólumaként hívott fel az igennel történő szavazásra". Martonyi János beszélt arról is, hogy "az Európai Unió jó néhány tagállama olyan szabályozást ismer, hasonlóan az elképzeléshez, amiről szavazunk december 5-én, mely nem teszi az állampolgárság elnyerésének feltételévé a bevándorlást, mert ez az alapkérdés, erről vitatkozunk". Az igen szavazat melletti érvként mondta el azt is, hogy a jelenlegi szabályozás csak annak a szomszédos országban élő magyarnak teszi lehetővé a magyar állampolgárság megszerzését, aki letelepedik Magyarországon, tehát a jelenlegi szabályozás ösztönzi a letelepedést.

Európai parlamenti választás után népszavazás, kampány után kampány. A december 5.-re kiírt népszavazáson feltett kérdéseket illetően a két nagy párt ellentétes oldalra sorakozott fel, így a válaszok szükségképpen indulatos belpolitikai vita tárgyai. A baloldal megosztott, a jobboldal mozgósít, és igennel válaszol. A tét nagy. Az időközi választások drámai MSZP-vereséggel végződött első fordulója után, most országnyi táblán mérkőzik meg a két politikai tábor. A törzsbázisok elszántak, itt a világos, ott a sötét, vélik egybehangzóan. Lékó Péter (a világhírű sakkozó) legyen a talpán, aki a pillanatnyi állás alapján próbálja megjósolni a végeredményt. Jó esély van a két igen voks akár elsöprő győzelmére is, az viszont kérdéses, hogy érvényes lesz-e a népszavazás. (December 5-én szavazunk a a kórház privatizációról is. A kérdés ígyhangzik majd: akarja-e ön a kórházak privatizációját?) Az emberek egyre inkább úgy gondolják, hogy a polgári élet jelenti a biztonságos életet, és a polgári Magyarország jelenti a lehetőségek Magyarországát, és azt is érzik, hogy nem elég lélekben támogatni, hanem el is kell menni, és meg is kell szavazni ezt a programot.


Valamennyi közvélemény-kutatás és a személyes tapasztalatok is azt mutatja, hogy az emberek döntő többsége politikai szimpátiától függetlenül, a szív és a józan ész álláspontján vannak mindkét kérdésben. Vagyis, ellenzik a kórházak eladását, és támogatják a külhoni magyarok kettős állampolgárságát. Egyik sem pártpolitikai ügy, ezek nemzeti és szívbéli ügyek, és ezekben az emberek nagy többsége hasonlóan vélekedik. Itt két szemlélet, két gondolkodásmód küzd egymással. Egyik (kormánykoalíció) az üzleti szemlélet, amely az embereket valamiféle országos könyvelés tárgyainak tekinti, és minden egyes gondolatot csak a bevétel és a kiadás szemszögéből képes vizsgálni, ráadásul sok esetben a saját, nem egészen helytálló számsorai alapján. A másik (a nemzeti pártok) azt mondják: Magyarország nem részvénytársaság, hanem hazánk. Az itt élő emberek nem szimpla tételek egy elszámolásban, hanem rajtuk múlik ennek az országnak a sorsa, és minden egyes magyar ember kezében ott van közös jövőnk és közös sikerünk kulcsa is.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt