A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Tizenegy dühös ember


Mindössze tizenegyen ülünk a Budapestre tartó autóbuszon. Nyugodtan érkezünk a borsi vámhoz, nincs félnivalónk. Zsebünkben ott lapul a szükséges 250 euró, a mágikus erejű vörös könyvecske, némelyikünknél a magyar igazolvány is. Mindezek feljogosítanak a békés, nyugodt határátlépésre.

Magyar Krónika, május 16.
Fábián Tibor
Kolozsvár


Aztán kezdődik az előadás. Fellép a vámos. Szakértő pillantással felméri a terepet, és belekezd a pergő szavú, regáti hanglejtésű monológba. Az első széken ülő lánynak udvarolni kezd, aki kényszeredetten hallgatja. A bárányok hallgatnak, a Hannibált alakító vámos pedig élvezi, hogy karámon belül van.

Majd minden átmenet nélkül az érmelléki anyuka kisfiához fordul. Barátkozni akar. Az édesanya kényszeredetten, sőt bűntudatos mosollyal közli: a gyermek szégyenlős, és a román nyelvet sem igen bírja a lelkem. Itt elpattan a húr. Megfagy a levegő. Decemberi fagy költözik a tavaszi napsütésbe. A vámos számára a néni válasza valami olyan törvény-, természet- és nemzetellenes dolog, mintha azt állította volna, hogy nincs gravitáció, vagy mégsem mozog a föld, vagy nem a 2060-valahányadik évet írnánk a dák időszámítás szerint.

Vámosunk felfuvalkodik, és amikor eléggé megnövekszik a mérete, támadásba lendül. Vészjóslóan végigpásztázza a tizenegy feszülten figyelő utast, és felteszi a kérdést: "Van itt még valaki, aki nem tud románul?" Csend. Egyenként vöröslenek el az arcok. Szégyentől, dühtől, megaláztatástól. Aztán újra a határ korlátolt tudatú ura szól, mint a többségi nemzet lelkiismerete. Kiélvezte a helyzetet, és most utunkra bocsát: "Aki nem beszéli az állam nyelvét, az legközelebb nem lépheti át a határt!" Punktum.

A monológ véget ért, a vámos lelép a színről. Mi maradunk kábult, tompa aggyal. Aztán mindenki egyszerre csattan fel, kitör a visszafojtott indulat. Úgy ég az arcunk, mintha pofon csaptak volna. Percek múltán átlépjük a határt, és attól kezdve valami titokzatos, kéjes és megkönnyebbedett örömérzettel beszéljük és beszéljük az édes anyanyelvet.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt