A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Tomaj Dénes magyar nagykövet tiszteletére rendezett fogadás Torontóban


Történelmi időket élünk. Ezt a mondatot ismétlik a országfők ad nauseam mindenféle kontextusban. Az utóbbi években az Európai Unió keretein belül történő kontinentális újraegyesítéssel kapcsolatban is ehhez az ismert proklamációhoz fordulnak.

Magyar Krónika, január 24.
Dancs Rózsa
TorontoJanuár 16-án este zsúfolásig megtelt a belvárosi Coffee Mill étterem. A rendkívüli összejövetelt a torontoi Magyar Főkonzulátus szervezte azzal a céllal, hogy a Magyar Köztársaság új nagykövete, Tomaj Dénes és felesége, Ildikó asszony, találkozzék az itteni magyarság képviselőivel. Az ünnepségen jelen volt az új magyar kereskedelmi attasé, Borbás István és felesége is. A meghitt hangulatú bemutatkozás hivatalos részét a nagykövet úr beszéde jelentette, aki röviden ismertette életét, szakmai pályafutását és kanadai diplomáciai megbízatásának legfontosabb célkitűzéseit.

Ő is, akárcsak felesége, Budapesten született, ott töltötték gyermek- és ifjúkorukat - ahogy megjegyezte -, ugyanabban a kerületben nőttek fel, majdnem szomszédokként. Tomaj Dénes a budapesti Közgazdasági Tudományegyetem Nemzetközi Kapcsolatok karán szerezte meg diplomáját, és ezen a területen, valamint a politikai tudományokban mélyítette el ismereteit.

Tanulmányai befejezése után a Külügyminisztérium sajtóosztályára került. Az 1990-es években mint helyettes államtitkár az afrikai, ázsiai és latin-amerikai országokkal való kapcsolatok felügyeletét végezte, az ezredforduló idejére azonban hatásköre kiegészült az Egyesült Államokkal és Kanadával is. Időközben beosztott diplomataként dolgozott Bangladesben, majd Nigériában, 1993-1998 között pedig Magyarország hágai nagyköveteként Hollandiában teljesített szolgálatot.

Kanadai kirendeltségét elhivatottságnak is tekinti, mert az előtte álló négy esztendő alatt szeretne hozzájárulni a magyar-kanadai kapcsolatok megerősítéséhez. Az elmúlt két hónap, amióta új állomáshelyét elfoglalta, meggyőzte arról, hogy az ottawai kormányban megvan a szándék a két állam közötti jó viszony elmélyítésére. Mi több, a nemzetközi pillanat is kedvez ennek az elképzelésnek, mivel Magyarország küszöbön álló európai uniós tagsága olyan mozzanatot jelent, amelyet Ottawa is értékel.

Mivel a kanadai kormány úgy élte meg Ausztria, Finnország, valamint Svédország uniós csatlakozását, hogy kapcsolata ezekkel az államokkal megromlott , tudatosan arra törekszik, hogy megőrizze hazánkkal jó viszonyát. Természetesen Magyarországnak is érdeke a két ország kölcsönös gazdasági, politikai és kulturális együttmuködésének az elmélyítése.

Ebben a folyamatban fontos szerepet játszik a kanadai magyarság a maga helytállásával, kiváló eredményeivel, munkájával, a hivatalos kanadai elismeréseket kiváltó teljesítményeivel.
A magyar-kanadai kapcsolatok jövőbeni alakulását is az itteni magyar szervezetek és magánszemélyek támogatása, javaslata, esetleg építő bírálata határozza meg, mert a két ország érdekeinek érvényesülését csak a közösségek együttműködése eredményezheti.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt