A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

A békemozgalomnak nincs mindig igaza


Az nem kétséges, hogy a békemozgalom nagyon fontos szerepet tölt be. Viszont az is nagyon fontos, hogy a mozgalom energiáját a helyes ellenfél ellen használja.

Magyar Krónika, április 3.
Mailáth József
Melbourne


Néha úgy tűnik, hogy maga a békemozgalom saját maga ellensége.
Legtöbbször a békemozgalom egy bizonyos fogalmat vagy szervezetet szemel ki mint a háború okozóját. Ha azt a bizonyos valamit le lehetne győzni, akkor megint béke uralkodnék.

Néha despotizmus a bűnös, máskor a kapitalizmus-imperializmus. A vietnámi háborút az amerikai militarizmus, míg az iraki háborút a nemzetközi olaj kapitalizmus okozta, az elsővilágháborút pedig a fegyverkező ipar.

Az 1920-as években a lefegyverezési mozgalom, bár jóakaraton alapult, akaratlanul könnyebbé tette Japán és Németország újra fegyverezését. A békemozgalom Franciaországban és Angliában a 30-as években nagyon erősen ellenezte azoknak a kormányoknak az újra fegyverezési politikáját ahol mindkét országnak (és a világnak) érdekében lett volna egy gyors újra fegyverezés ami talán elkedvetlenítette volna Hitlert a háború gondolatától.

Háború évszázadok óta az egyetlen mód amivel független államok megoldják az olyan vitákat amiket sem diplomáciai úton, sem választott bírói eljárással nem tudnak megoldani. A logikus megoldás látszólag az lenne, hogy minden független állam amely tagja az egyesült nemzeteknek elfogadná minden vitában egy nemzetközi bíróság döntését.

Ez viszont azt jelentené, hogy minden nemzet feladná önállóságát ami a jelen körülmények között kizárt dolog. Minden nemzet meg akarná tartani fegyverkezési jogát. Akárhogy is nézzük, egyelőre a háború marad a nemzetközi viták eldöntésére.
Némely békés időszak a történelem folyamán egy döntő háború eredménye volt. Diplomácia, úgy látszik, jobban működik egy döntő háború után mint előtte.
Béke majdnem "szent" szó. Aki béke plakát alatt megy tüntetni természetesen úgy érzi, hogy az igazság és a moralitás útján jár. De béke sokkal több mint egy szó a plakáton. Talán a békemozgalomnak az a problémája, hogy nem képes tisztán látni, hogy miért van háború.

 

Abban a téves hitben van, hogy béke a természetes állapot miben az emberiség él és ha meg lehetne akadályozni a háború kitörését akkor a világban béke uralkodnék.
Béke ugyanúgy képes nyomort, szenvedést és igazságtalanságot okozni mint a háború.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt