A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Montreali Magyar Bridzs-klub

Magyar Krónika, augusztus 29.
Bencsics Klára
Montreál


Az elmúlt három év alatt sok mindenrõl írtam már a Magyar Krónikában, most úgy érzem, hogy ideje a Foyer Hongrois-ban (Magyar Otthonban) mûködõ bridzs klubról is írni. Több mint 21 éve költözött ide és egyidõs az elsõ házzal.
Néhány montreáli magyar, baráti alapon legalább 30 éve jár össze, hogy ezt a szép és értelmes kártyajátékot játssza! Akkoriban fiatal anyaként, ez kikapcsolódást jelentett számomra a gyerekgondozás, a háztartás és a mindennapi gondokból.

Hálával kell gondoljunk a társaság alapítóira, akik közül már többen elmentek közülünk: Dr.Téchy Mária, Varga Eszter, Szabó Kató (Szabó Dénes édesanyja) Katz Zsófi, Kontra Sára és férje Kontra Kálmán.
A fiatalabbak : Várkay Magda és Bencsics Klára voltak.

Csak Kontra Sára maradt az idõs korosztályból, õ 1981-ben a Foyer Hongroisba költözött és vele beköltözött a bridzs játék is! Így kezdõdött el a bridzs klub a magyar házban.
A Magor ház megnyitása után, a baráti bridzs nyilvánossá vált és a házban élõk figyelmét is felkeltette. Úgy adódott, hogy az itt élo horvát származású Bozsena, ki akkor a 90 -es évei második felében járt,versenyjátékos lévén csatlakozott, és elegáns, kedves egyéniségétõl mi sokat tanulhattunk.

A heti bridzs-összejöveteleket akkoriban Kontra Sára szervezte meg, majd beköltözött a II.házba Sztanó Judit, aki azután átvette a szervezést. Azóta a bridgzselõ társaság minden csütörtökön délután 2-6 között találkozik a Magor „1956-os termében".
Kontra Sára velünk volt, egészen 92 éves koráig, mikor is Torontóba költözött.

Bozsena 98 éves korában elhunyt, helyét lánya, Cica foglalta el.
A bridzs-klub ma már, nemcsak a Magyar Ház lakóiból tevõdik össze, hanem több kültagja is van, hiszen múlik az idõ és ritkulnak soraink.

A bridzs-klub szervezõje, Sztanó Judit, rendkívüli türelemmel és hûséggel rendezi ezen aktivitást!
A bridzs összejövetelek fénypontja a klub tagjainak születésnapján tartott „party"! Judit ugyanis mindenki születésnapját számon tartja és ilyenkor tortát süt, egy üveg pezsgõ is kijár és virág az ünnepeltnek! Mivel a bridzstagok többsége egyedül él, ez a megemlékezés hozzájárul a meleg, meghitt hangulathoz!

Persze nem mindig ilyen a hangulat! Amikor a lap „nem megy", akkor a levegõben feszültség van, ha meg olyan jó a lap, hogy kis „szlem" -et mondtak be, akkor izgalmas és forró lesz a játék!
Egy viszont biztos, a bridzs klub tagjai télen, nyáron, fagyban vagy kánikulában megjelennek csütörtökönként a Magorban, hogy egy kellemes délutánt töltsenek el!

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt