A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Az ausztrál tenisz szomorú állapota
Magyar Krónika, január 31.
Mailáth József

A 2005-ös év nemzetközi teniszversenyek szezonja, amiben négy nagyszlem (angol, U.S.A., francia és ausztrál) megnyerése a legfontosabb. Jelenleg az ausztrál versenyek folynak és az ausztrál nagyszlemmel kezdődött.

Az idei ausztrál nagyszlem Ausztráliában ennek a nemes sportnak szomorú állapotát igazolja.

Ez az ország, amelynek teniszezői a multban 28 Davis kupát és több mint 100 egyéni nagyszlem mérkőzést nyertek meg, ma csak két férfi és három női teniszezővel büszkélkedhet, a világ első száz teniszezőjének rangsorában.

Sportszakértők szerint a fiatal teniszezők száma, akikből a kíváló nemzetközi versenyzők kerülnek ki, évek óta rohamosan csökken. Ezt a tényt, világosan mutatja többek között az, hogy az utolsó New South Wales tartomány évi ifjúsági teniszversenyén mindössze 16 csapat, 71 résztvevővel vett részt, míg a '80-as években ez a szám 112 csapat, 600 tagot tett ki. A tavalyi U.S. nagyszlem versenyének ifjúsági bajnokságán Ausztráliának nem volt egyetlen résztvevője sem.

Egyesek szerint, ez talán csak átmeneti jelenség. Hiszen volt már idő, amikor az Egyesült Államok alig nyert nagyszlemmet és az angolok sem nyertek nagy-szlemmet 1977 óta, amikor is Virginia Wade megnyerte Wimbledont. A svédek-nek volt néhány jó teniszezője Bjorn Borg óta, az 1970-es években, de egyet-len svéd nő sem nyert nagyszlemmet.

Ausztrália, Cashnek, Rafternek, Hewettnak és a csoda férfipáros Woodridge és Woodfordnak köszönheti, hogy nem vált teniszsivataggá a múlt évtizedben.

Az ausztrál Sport Bizottság vizsgálatának eredménye több problémát világított meg, amelyek között a lehetőségek csökkenése és a nemzeti tenisz szövetség ifjúsági teniszfejlesztési politikája szerepelt.

A tenisz Ausztráliában messze nem játszik olyan nagy szerepet a mindennapi életben mint azelőtt. Erre mutat a teniszpályák rohamos csökkenése. Negyven vagy ötven év előtt, nem volt ritkaság, ha valakinek saját teniszpályája volt kertjében és ez nemcsak a gazdagok előjoga volt.

Az egyre növekvő telekárak nemcsak új teniszpályák építését akadályozzák meg, hanem a régiek felszámolását is elősegítik. Sok teniszkomplexumot szüntettek meg azért, hogy új lakástömbök felépítését segítsék elő, mint például a brisbane-i Milton komplexumot (30 pálya). Sydneyben az ötvenpályás White City komplexumot tervezik lakóteleppé kifejleszteni.

Ha a teniszpályák ingyen, vagy nagyon olcsón állnának a fiatalság rendelkezésére, akkor talán sikerülne érdeklődésüket a sok más elfoglaltság helyett teniszezés felé irányítani. Ahhoz, hogy az első 100 teniszező sorába kerüljön valaki, igazi elkötelezettség és erős trenírozás kell. Úgy látszik, komoly buzdítás és komoly támogatás hiányában erre a mai fiatalság nem hajlandó.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt