A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Aki a Tisza vizét issza...

Magyar Krónika, június 7.
Kazi István

1819 május 24. született Viktória királynő, Nagy-Britannia és Írország uralkodónője, valamint India császárnője, aki Anglia történelmében a leghosszabb ideig uralkodott, 1837-től 1901-ig. Nagyapja III. György király, apja Edvárd kenti herceg (III. György harmadik fia) volt.

1837-ben nagybátyja, a gyermektelen IV. Vilmos, Nagy-Britannia, Írország és Hannover uralkodójának halála után került Nagy-Britannia és Írország trónjára. Hannover trónját - mivel ott a férfi örökösödés volt érvényben - IV. Vilmos fiatalabb öccse foglalta el. 1840-ben Viktória szerelmi házasságot kötött unokatestvérével, Albert szász-coburg-gothai herceggel, aki nagy befolyást gyakorolt a királynőre és a brit politikára egyaránt.

1877-ben Delhiben vette fel Viktória az "India császárnője" címet, felelevenítve ezzel az 1858-ban trónjuktól megfosztott nagymogulok hagyományát, így bizonyítva India kulcsszerepét a brit gyarmatbirodalomban. Kanadában minden májusban piros-betűs, munkaszüneti napon emlékezünk meg a 64 éven keresztül uralkodó Viktória királynőre.

Viktória királynő viszont megérdemel egy kis figyelmet a magyaroktól is, hiszen ő volt az aki 1851-ben bevezette a Windsor Palotába a híres Herendi porcelánt. Annyira becsülte a magyar étkészletét, hogy csak egyetlen ebédlőjében használta, amikor ott esetenként Albert herceggel vacsorázott. Azóta is megállta a helyét a Herendi porcelán az angol királyi család háztartásában.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.