A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Magyar Fesztivál Torontóban

Magyar Krónika, július 4.
Dancs Rőzsa

 

A Magyar Kultúrközpont hagyományos évi Fesztiváljára 2006. június 21-24. között került sor. A torontói St. Clair Ave. West magyar zenétől volt hangos napokon keresztül, miközben a Magyar Ház előtt sorakozó lacikonyhák ontották magukból a finomabbnál finomabb hagyományos ételeket, a gulyást, a cigánypecsenyét, a rántott húst és a lángost meg a rétest.

A tűző nap hevétől  napernyők védték a falatozókat, akik között több volt a más nemzetiségű, mint a magyar vendég. Nemcsak az  ínycsiklandó falatok állították meg a vendégeket rövidebb-hosszabb ideig, hanem a magyaros hímzések, cserepek, magyar könyvek kínálata is.

A zene kezelője maga a kultúrigazgató, Bede-Fazekas Zsolt volt, aki a Ház elnökével, Vaski Gáborral és a vezetőséggel együtt hosszú heteken át dolgozott azért, hogy a soknemzetiségű megaváros figyelmét felhívják a magyar közösség létezésére.

Az idei Fesztivál szerdán este félhétkor kezdődött szabadtéri, Kultúr-kóstolónak nevezett programmal, amelynek keretében fellépett a budapesti  Rozsdamaró népzenekar, a Budapest Néptáncegyüttes tagjaiként a Zsuráfszky-páros, valamint a helybéli Kodály-táncegyüttes. A kultúrműsor után került sor a kiállítások megnyitására. Bede-Fazekas kultúrigazgató a kanadai multikulturalizmus jegyében szervezte be azokat az alkotókat, akik többségéről eddig még az itteni  magyarok sem tudtak sokat.

A Torontói Magyar Képzőművészek csoportos tárlatán kívül helyi roma művészek munkái töltötték meg a termeket, ezek közül két murál - "Loki Gili - A bánat dala, A remény dala" - a Toronto Városházában is megfordult. Külön helyet kaptak Vincze Mária Romani Traje néven meghirdetett festményei, valamint a roma gyerekek fotói, amelyeket a Lencsevégen Kanadában név fogott egybe.

Sharon Asher Andrást nevezhetnők akár vendég-, akár vándorfotósnak. Fényképkiállítását Jeruzsálem címmel hirdették meg a rendezők. Keresztény feleségével tizenhárom éve Izraelben élő tatabányai Sharon András elmondta, hogy  fotóin  a keresztények, a zsidók és a muzulmánok békés együttélését akarta bemutatni - egy városban. Legalább egy kiállítás erejéig megmutatni az izraeli mindennapokat, ahol együtt, politikailag ugyan nem egyetértésben,  de békében élnek a különböző vallást gyakorló népek. Egységesen lélegzik a város, Tel-Aviv vagy Jeruzsálem, ahol naponta még véget sem ér a zsidók reggeli imája, amikor déli tizenkettőkor megszólalnak a keresztény templomok harangjai és felhangzik a minaretből az Allah Akbar.

Mint minden más országban, a terrortámadásoknak ott is ugyanúgy vannak ártatlan zsidó, mohamedán és keresztény áldozatai is. Chanuka és a karácsony náluk közös családi ünnep, mint nagyon sok más izraeli családban, amelyek vegyes  házasságon alapulnak. Sharon Asher képei, amelyekről árad a személyes tapasztalat és a különbözőségek megértése, érdekes világot mutatnak be egy távoli ország mindennapjairól és ünnepeiről.

Csütörtökön folytatódott a szerdán megkezdett programsorozat. Az este fénypontját Dara Vilmos és barátainak előadása jelentette, akik Budapestről érkeztek Versek éneke c. műsorukkal.
A nagysikerű énekszámok között szerepelt Szécsi Margit-, Karácsondi Imre-, József Attila-, Kövesdi Károly-, Juhász Gyula-, Szentmihályi Szabó Péter-, Birtalan Ferenc-, valamint Székely Gábor-vers. "Szél szabdalta köpenyem ollóval", mutatkoztak be, hogy aztán hirdessék, "Egész napos a bíbicvisongás" és "Öt világrész szórta rám minden kis csodáját". és arra kerestek választ, hogy "Mi lesz, ha már megálmodtam minden álmot?", s mi lesz, ha a törött tükör már csak arcunk vonalát tudja sejtetni? Dara Vilmosék torontói fellépése a Magyar Házban az idei évad egyik legértékesebb mozzanatát jelentette. 

A néptáncosoknak a Rozsdamaró és a Fekete Föld együttes húzta a talpalávalót. Pénteken és szombaton táncházzal zárták a napot a résztvevők, a mozikedvelők pedig magyar filmeket néztek. Szombaton zajlott le az Észak-Amerika legkülönbözőbb területeiről összesereglett népi tánccsoportok pontozója is.

A "Magyar Fesztivál 2006" sikeresen pótolja az előző években szokásos Karaván-hagyományt, és egyre szélesebb tömegekhez juttatja el a magyar kulturális örökség értékeit.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt