A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Kedves Barátunk!

Magyar Krónika, július 17.
Dancs Rőzsa

 

Fontosnak tartjuk, hogy az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából minél szélesebb körben reális kép alakuljon ki a történtekről.

Jelenczki István filmrendező október 23-ára filmet szeretett volna-szeretne készíteni, amely megszólaltatná a forradalom harcosait, archív felvételekkel mutatná be a forradalom eseményeit és történészeket hívna segítségül a forradalom előzményeinek , történéseinek és utóhatásainak bemutatása érdekében.

A film elkészítésének előkészületei megtörténtek, Jelenczki  már mintegy 14 órányi  nyersanyagot (mustert) forgatott Pongrácz Gergely temetésén, valamint Pongrácz Ödönnel és Wittner Máriával. A filmrendező a filmben szakértőként Fölesi Margit, M. Kiss Sándor történészeket, valamint Kahler Frigyes jogász segítségét kívánja igénybe venni.

A film elkészítése veszélybe került, mert a benyújtott pályázatot nem támogatták. A rendező a még felmerülő minimum  költségeket  3 millió forintra  becsüli, s az ő megfogalmazását használva: "akkor én még ingyen vagyok".

1956 évfordulójára számos támogatott alkotásról tudunk, reméljük, hogy ezek közül minél több hiteles mű születik, ugyanakkor ezzel kapcsolatban kétségeink is vannak.  Úgy látjuk, hogy érdemes lenne megvizsgálni annak a kérdését, hogy a Jelenczki István rendező úr által tervezett művet nem lenne-e érdemes és lehetséges közadakozással, a hazai és külföldi magyarság bevonásával életre kelteni.
Jelenczki István filmográfiját mellékeljük.

Annak érdekében, hogy a rendező elképzelését közvetlenül is megismerhessük,  megbeszélést szervezünk

2006 július 12-én, szerdán, 18 órára a Bem rakpart 2. alatti Andante Borpatikába (Ákos borozója - a zeneművész és költőé !)

Amennyiben levelünk felkeltette érdeklődésedet, és el tudsz jönni, kérjük tedd meg, mert hamar döntést kell hoznunk a támogatás kérdésében, s szerencsésnek tartanánk, ha minél szélesebb körben tehetnének fel közvetlenül kérdéseket  a filmrendezőnek.

Körünkben megismerkedhettek '56-os ausztráliai magyar barátunkkal, Soós Miklóssal is, aki  a  kinti magyar nyelvű rádióadások szerkesztője volt többek között és jelezte, hogy megtisztel bennünket jelenlétével.

Kérjük szóljatok családotoknak és barátaitoknak, akiket szintén örömmel várunk!

Az elképzelés sorsával kapcsolatban- ha megengeded- a későbbiekben tájékoztatunk majd. Kérjük eljöveteli szándékodat lehetőleg mobiltel.-on is jelezd !

Patay Géza                                            Ujfalusy Gábor
06 20/ 9 429 779                                      06 30/ 9 219 069
pataygeza@t-online.hu                              meyer@enternet.hu

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt