A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Hollywoodi sztárok fogyókúrája

Magyar Krónika, június 25

ifj. Séf László
 

Veszélyes fogyókúra csak tönkretesz. Szervezetünket testileg, lelkileg kimeríti, állandóan új fogyókúrát  keresünk és soha sem találjuk meg a megfelelőt. A diéták összezavarnak és ellentmondóak. Az egyik azt mondja egyél sok fehérjét és csak kevés szénhidrátot, a másik

pedig egyél sok szénhidrátot és csak kevés fehérjét. A következő szerint viszont egyél bármit és bármennyit, csak öblítsd le töménytelen mennyiségű gyümölccsel. Van olyan is, amelyik azt mondja egyél amiről csak álmodhatsz, de mérd meg mielőtt megeszed.

Az amerikai nyilvánosság egyre növekvő fanatikussága az egészséges életmóddal és a diéták aggodalmával kapcsolatban, azt eredményezte, hogy az asztalra kerülő étel öröme már szinte teljesen elveszett. Még akkor is, ha az egészséges táplálkozás elveszi  a zamatos ételek élvezetét, a mániákus diétázás majdnem minden esetben félrevezető és céltalan.

Az én kuncsaftjaim nem diétáznak és mégis fogynak!  Szakácsként, köztudottan talán egyedüli vagyok, aki ellenzi a diétázást. Teljesen új étkezési nézeteket követek. Szerintem a diéta csak ideiglenes cselekedet, rossz divat , ami káros a szervezetre. Azért mindig akad valaki aki felteszi a kérdést. Na és milyen új diétát tudsz ajánlani?

Ennyire elvesztettük volna érzékeinket, ösztöneinket és kulturális örökségünket, hogy nem tudunk ízletesen étkezni anélkül, hogy orvosi folyóiratokat vagy diétás könyveket böngésznénk? Csak azt tudom kívánni, hogy a következőkben leírt, éveken át tanulmányozott és bevált egészséges táplálkozási tanács mindenki segítségére váljék.

Először is sok magas víztartalmú ételt kell ennünk. Ez nem azt jelenti hogy igyunk meg nyolc pohár vizet egy nap. Inkább azt, hogy két nyersanyag van a földön amiben természettől fogva magas a víztartalom. Ez a gyümölcs és a zöldség. Bármi mást eszünk az koncentrált valamilyen formában, ami azt jelenti hogy a víztartalmat kivonták belőle a készítésénél vagy  főzése során. A reggeli felébredés után délig semmi mást nem szabadna ennünk vagy innunk csak gyümölcsöt és friss gyümölcslevet.

Az ételeket megfelelő sorrendben kell megegyük, hogy azokat  szervezetünk könnyen megemészthesse. Az emberi gyomrot nem arra teremtették, hogy két koncentrált ételt emésszen meg egyszerre. Ezért soha se fogyasszunk húst krumplival, halat rizzsel, inkább együk zöldséggel, vagy halat salátával. A legmegfelelőbb étkezési kombináció az, ha egyszerre csak egy koncentrált ételt eszünk, hogy ne vigyünk be szervezetünkbe fehérjét  fehérjével, vagy  fehérjét körettel.

Viszont egy kombináció elfogadott: ez pedig köret a körettel. Két fehérje keverése azért nem ajánlatos, mert a fehérjék különböző karakterűek, komplex kompozíciók. Átalakításuknak egyezniük kell az emésztési feltételekkel, ezért egyszerre két fehérje emésztése szinte lehetetlen. Köretek emésztése nem olyan bonyolult mint a fehérjéké, ezért egyszerre több mint egy köret is ehető. Például, ha salátát akarunk enni krutonnal és mellé főtt krumplit eszünk. Vagy ehetünk avocado szendvicset kukorica csipsszel. Tilos viszont salátával csirkét és krutont enni. 

Magas víztartalmú ételek kimossák szervezetünkből a káros anyagokat, mérgeket is.  Megfelelő tápanyagokkal szervezetünk kevesebb energiát fordít emésztésre,  így másra több energia jut.

 Az emberi szervezet számára a gyümölcs a legfontosabb tápanyag, ugyanis az agy nem tud glukóz nélkül működni , gyümölcs pedig glukóz a szervezetben. Ez most biztosan meglepő , de a gyümölcs nem a gyomorban emésztődik. Gyümölcs a gyomorban csak ELŐemésztődik. Más étel másfél órától négy órán keresztül tartózkodik a gyomorban, gyümölcs csak húsz, harminc percig és úgy megy keresztül a gyomron mintha alagúton futna keresztül. A belekben bontja le  szuperfeltöltött vitaminjait és tápanyagait. Ezért gyümölcsöt soha sem szabad más étellel együtt, vagy közvetlen más étel után enni. Legkedvezőbb ha a gyümölcsöt üres gyomorra esszük.

Mondjuk, hogy eszel egy szendvicset és utána egy szelet dinnyét. Mi történik a gyümölccsel? Egyenesen a gyomron keresztül a belekbe menne, de a szendvics ezt megakadályozza. Ezért a kettő együtt erjed és savvá válik, majd ezt követően éles szúrást érzünk a gyomorban és gyomorégést.

A diéták hatását a szervezetre még nem tanulmányozták eredményesen, ezért medikális bizonyíték erre nem található.  Dr. Herbert M. Shelton évtizedes tanulmányai azonban azt mutatják,  hogy gyümölcsöt csak üres gyomorra szabad enni. Többek között azt is bizonyítja, hogy a  gyümölcs és a zöldség a leghasznosabb táplálékforrás, különleges hatásukkal lebontják a káros savakat, amik  szervezetünkben lerakodnak. A mérgek és káros savak lerakodása  többek között stresszre, helytelen táplálkozásra, szennyezett levegőre vezethető vissza. A túlmérgezett emberi test felismerhető jelei többek között a dagadt túlsúlyosság, narancsbőr, őszülő haj, karikás szem és ráncosság az arcon.

Mennyit kell várni a megevett étel után, amíg gyümölcsöt lehet enni?  Saláta és friss zöldség után két órát, húsételt követően négy órát és ha helytelenül, össze-vissza, vagy gyorsétteremben ettünk nyolc órát.

Becsapás lenne ha azt bizonygatnám hogy számos gyümölcsben lévő enzim segít a zsír lebontásban  és hogy pl,  túlétkezés után mértéktelen mennyiségű ananászt együnk. Ez nem csak felelőtlen lenne, hanem fizikai képtelenség is. A helyes táplálkozás során fogyasztott gyümölcs felszabadítja az állandóan túlterhelt gyomrot, ezáltal értékes energiát nyerünk. Ezt az energiát szervezetünk tisztításra, vagyis  gyógyulásra és súlycsökkentésre fordítja. Sokkal több energiánk lesz, a reggeli fáradtság szinte azonnal megszűnik, frissnek és üdének érezzük magunkat. Tartsuk mindig szem előtt, energia az élet eszenciája.

A helyes táplálkozás és a reggeli gyümölcs evés szorosan kapcsolódik  testünk metabolizmusához, az emésztési körforgáshoz.

 Itt az ideje hogy megismerjük testünk három alapvető ciklusát, az egészséges élet alapelve hogy ezek a ciklusok harmonikusan működjenek.

 Első ciklus az eltávolítás hajnal négy órától délig tart. Lényeges hogy csak gyümölcsöt fogyasszunk ebben az időszakban. Majd déltől este nyolcig tart a felhasználás, itt az evés ideje. Ha éhesek vagyunk akkor együnk, betartva az előzőkben leírt szabályt a fehérjékről. Célunk legyen, hogy a gyomrot minél kevésbé terheljük meg. Emlékezzünk, az emésztés foglalja le a legtöbb energiát.

A feldolgozás este nyolctól hajnal négyig tart. Adjunk a testnek lehetőséget az ásványi anyagok kivonására, felszívódására és hasznosítására. Nincs felszívódás addig míg az étel a belekbe nem kerül. A megevett étel körülbelül három óra múlva kerül ki a gyomorból., de helytelen táplálkozás során ez elérheti a tizenkét órát is. A legjobb  megoldás, ha az esti evést korán befejezzük, hogy mielőtt lefekszünk az étel már távozni tudjon gyomrunkból.

Elmondhatom hogy az évek során nagyon sok embertől kaptam pozitív visszajelzést, az újfajta táplálkozás úgy látszik hatékonyan működik. Ajánlatos viszont lassan kezdeni, adjunk szervezetünknek legalább három hetet, hogy teljesen át tudjon állni.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt