A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Emberséges állattenyésztés, egészséges táplálkozás

Magyar Krónika, július 7.
ChefLászló

 

Néha elgondolkodom, mennyire függ az a szakácstól, hogy mindenki egészséges maradjon ? Nemcsak az elhízás és a cukorbetegség megelőzésére gondolok, hanem arra is, hogy mindnyájan azt együk amire szükségünk van.

Ez azt is jelenti, hogy ne fogyasszunk hormonkezelt húst, vagy  vásároljunk-e inkább  olyan megbízható termelőtől, aki emberséges körülmények között, szabadon tenyészti állatait. Miért ne lásson napfényt a birka vagy a marha és miért ne érezzen füvet a lába alatt a csibe? A halakat sem kellene megviccelni, a zsúfolásig tele tartályokban még csak álmodni sem tudnak úszásról. Természetesen, feldolgozzák, hogy étel készüljön belőlük, de addig is legyen szép életük a földön.

Ahol én nőttem fel, Magyarországon,  ott a kertben csirkék, kacsák és libák rohangáltak. Nagyapám birkái semmit sem tudtak a bovine-t (szivacsos agyvelő gyulladás) növelő hormonokról és az étel is ízletesebb volt. A teheneket reggel a mezőre tereltük, majd egész napos legelés után, teli bendővel sötétedéskor maguktól jöttek haza. Nagymamám kertje óriási volt. Nyáron a cseresznyefán lógtunk, szedtük az epret, a sóskát és a málnát, télen pedig a nyáron eltett paradicsomlevet ittuk. Télen jött a disznóvágások ideje. Füstöltük a szalámit és a kolbászt, a sonkák meg hetekig sóban érlelődtek. Fagyasztott ételről vagy gyorsétteremről nem is tudtunk.

 Idén kevés  a kukorica, a kemény tél után ára 60%-ot növekedett. Legnagyobb része ethanol (alkohol) gyártásra megy, ezért kevés jut az állatoknak. Az állatok takarmánya és a üzemanyag is állandóan drágul, ennek következtében az állattenyésztők spórolásból előbb viszik marhájukat a vágóhídra. Vágás előtt a marhát 120-140 napig kellene etetni, ehelyett a vágás 60-90 nap között történik meg. Ez az idő nem elegendő arra hogy a hús szép márványos legyen; az állatok mérete kisebb, ezért a minőség sivár. A  marhahús kereslet óriási, de a jó minőségű marhaszelet egyre kevesebb. A hús íze sem a régi már, mivel a tenyésztők kukorica helyett búzával és szójával etetnek.

Az én kuncsaftjaim mindenből a legjobbat kapják. A zöldség-gyümölcsöt a helyi piacról, húsokat kaliforniai kistenyésztőtől, halat pedig Alaszkából hozatom. Minden frissen készül, nincsenek mélyhűtőink és nem használunk konzerveket. Kuncsaftjaik elégedettek és igen méltányolják, hogy a séf házhoz is el megy. Egy házaspár 4500 dollárt fizetett múlt decemberben, hogy főzzek 12 főre  malibui házukban. A nyolc fogásból álló vacsora többek között a következőt tartalmazta: Capellini saláta beluga kaviárral, sáfrányos rizottó és carpaccio langostino, szarvasgomba tortácska és ökörfark.

Általában az ilyen vacsoráknál a házigazdák is ínyenc szakácsok, így elég izgalmas számukra munka közben a szakácsot nézni  és ellopni tőle főzési titkait. El sem hinné az ember, hogy milyen borok kerülnek elő ezeken a vacsorákon!

Sose felejtem el, a házigazda felállt és azt mondta:

"tudjátok mit? Ez a legjobb alkalom arra hogy kinyissak egy 82-es Château Lafite-Rothschild-ot, vagy mi lenne ha kinyitnánk egy 1990-es Louis Roederer Cristal magnum-ot?"

Beverly Hills a kedvencem. Ott a kuncsaftok tényleg pazarok. Házaik inkább kastélyok,  válogatott gyűjteményű antik tárgyakkal és festményekkel berendezve.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt