A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Életbiztosítás -
- gyermekünk taníttatását is biztosíthatjuk vele?

Magyar Krónika, augusztus 18.
Zalai Péter

 

A Gyors kérdés szülőkhöz és nagyszülőkhöz: Ön szerint mennyibe kerül majd gyermekei vagy unokái felsőoktatási képzése, amivel megalapozhatják életüket?

És itt a gyors válasz: sokba... és minden évben többe. A kanadai kormány CanLearn internetes oldala szerint például 2020-ra a négy éves felsőoktatási képzés tandíja várhatóan eléri a 40.327 dollárt.

Félelmetes összeg, ám az egyetemi diploma az egyik legjobb befektetés a jövőbeni pénzügyi siker megalapozásához. Ezt mindannyian tudjuk - ezért is fektettük pénzünket RESP-be (Registered Education Savings Plan). A felhalmozott pénz nem adózik, amíg  kötvényben tartjuk, és a Canadian Education Savings Grant jelentős összeget tehet mellé "ingyen".

Vannak azonban más lehetőségek is arra, hogy gyermekeink vagy unokáink ne  diákhitel törlesztőrészleteivel vágjanak neki felnőtt életüknek. Vegyük például az életbiztosítást. A legtöbben úgy gondolják, hogy az életbiztosítás alapvető pénzügyi biztosíték  szeretteink számára, ám az "universal" életbiztosítás biztos alapot nyújthat extra, tanulmányi célú megtakarításokhoz.

Az "universal" életbiztosítás egyszerre nyújt védelmet és befektetéseket. Tulajdonosként megválaszthatjuk a névértékét, azt, hogy mire terjed ki, és a biztosítottat is - ebben az esetben gyermekünket vagy unokánkat. Mi fizetjük a biztosítás díjait, amelyek kiskorúak esetében általában elég alacsonyak és bizonyos határokon belül további befizetéseket is tehetünk. Ezeket az extra dollárokat különböző befektetési alapokba tehetjük aztán, hogy a biztosítás élettartama alatt adómentesen növekedjenek - és ez a növekedés ennek a befektetési formának nagy előnye. A kötvény akár önfenntartó is lehet, ha tartozik hozzá megfelelő életbiztosítás és rokkantsági díj waiver biztosítás.

A biztosítási kötvény befektetési értékétől függően abba is hagyhatjuk a díjak fizetését, ha a kötvény tulajdonjogát átadjuk a gyermekünknek/unokánknak, amikor betölti a tizennyolcadik évét. Ez adómentes átutalás, amellyel lehetővé tesszük, hogy utódunk a kötvény készpénzes részéből fizesse egyetemi oktatásának költségeit. Mivel pedig a kötvény ekkor már hivatalosan is az ő tulajdona, a készpénz kivétel adóztatott részét egy rendszerint alacsonyabb, elhanyagolható adóval sújtják.
További információért forduljon pénzügyi tanácsadójához.

 A cikket az Investors Group Financial Services Inc. írta és jelentette meg, és célja általános információ szolgáltatás. Nem áll szándékunkban befektetések megvásárlására vagy eladására ösztönözni, sem szakmai tanácsot nyújtani befektetések, pénzügyi, jogi, könyvelési vagy adó kérdésekben. További információért a témával kapcsolatban, vagy bármely más befektetési és pénzügyi kérdéssel, kérjük forduljon Investors Group tanácsadójához. Biztosítási termékeket és szolgáltatásokat az I.G. Insurance Services Inc. szolgáltat. Quebec-en kívül a biztosítási licencet a Great-West Life Assurance Company szponzorálja.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt