A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

A kettős állampolgárság Erdélyben 2004 óta több mint szimbólum

Magyar Krónika,május 30.
 
Kántor Zoltán:
InfoRádió
 

Románia nem akadályozza a kettős állampolgárságot, kivéve, ha sokan igénylik azt a romániai magyarok közül - mondta az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő. Kántor Zoltán úgy véli: szocialisták 2004-es népszavazási ellenkampánya miatt van esély a tömeges igényre.

Ellentétben Szlovákiával, megnyugodott a román politikai elit, magabiztosak lettek, és belátták, hogy Magyarország nem próbálja visszaszerezni Erdélyt - mondta el az Inforádióban a Magyar Külügyi Intézet kutatója.

Kántor Zoltán ezért nem számít különösebb felháborodásra, vagy olyan reakcióra, mint a 2001-es státusztörvény bevezetésének idején. hozzátette: jóllehet előfordulnak a kettős állampolgárságot ellenző hangok, a szakértő szerint azonban ezek hamarosan elcsendesülnek.

Akkor számíthatunk ellenreakciókra, ha mostantól tömegesen adják be kérelmüket a magyar állampolgárságért a romániai magyarok - vélekedett a kutató.

Emlékeztetett arra is, hogy a 2004-es népszavazás előtt ez nem volt kiemelt téma Romániában. Az MSZP-SZDSZ koalíció akkori ellenkampánya azonban felértékelte a magyar állampolgárságot, ami azóta több lett, mint szimbólum.

Magyarországon lehet, hogy ez apróságnak tűnik, határon túl viszont sokat jelent, ezért előfordulhat, hogy sokan élnek majd a lehetőséggel - jegyezte meg Kántor Zoltán.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt