A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

A kumráni tekercsek is elérhetőek lesznek az interneten. 

Magyar Krónika október 29.
 
Magyar Kurír
 

A kétezer évvel ezelőtt született írások egészét digitalizálják, így mindenki számára szabadon hozzáférhetővé válnak a világhálón a 40-es években a Holt-tenger közelében fellelt töredékek.

A XX. század egyik legfontosabb régészeti felfedezése is internetre kerül, így bárki szabadon hozzáférhet az ókori szövegekhez. A holt-tengeri tekercsek digitális könyvtárának első változatát néhány hónapon belül teszik fel a világhálóra – jelentették be október 18-án Jeruzsálemben. Az izraeli régészeti intézet (IAA) és a Google izraeli kutatási-fejlesztési központja által 2008-ban közösen indított projektnek a „Leon Levy holt-tengeri tekercsek digitális könyvtár” címet adták.

A projektet elindító intézmények közlése szerint az új adatbank nagyfelbontású fotókat is tartalmaz a kilencszáz irat harmincezer töredékéről. A képanyagot további rendelkezésre álló adatokkal egészítik ki, többek között olyan felvételekkel, amelyek az 1950-es években, a tekercsek felfedezését követően készültek. A harmincezer töredék mindegyikéről készült nagy felbontású felvételeken kívül az eredeti szövegek s a fordítás is elérhető lesz.

A digitalizálást, egy a NASA által fejlesztett és alkalmazott módszer szerint végzik: egy speciális kamera segítségével minden töredékről színes felvételeket, infravörös, illetve spektrális képeket készítenek. Tizenegy különböző hullámhossz segítségével hiteles képet tudnak alkotni az eredeti szövegtöredékekről. E technika lehetővé teszi, hogy olyan szövegrészek is olvashatóak legyenek, amelyeket szabad szemmel nem vagy alig láthatóak – szerepel a sajtóközleményben.

Az első internetes változat várhatóan három hónapon belül készül el. A terv megvalósításáért felelősök szerint öt éven belül zárul le a teljes program – szerepel a Kathpress hírügynökség jelentésében. A régészeti intézet reményei szerint e projekttel új tudományos párbeszédet indíthatnak el a holt-tengeri tekercsekről. A digitalizálás az ókori iratok konzerválását és védelmét is szolgálja.

Az első tekercseket 1947-ben fedezte fel egy fiatal beduin pásztor, elkóborolt bárányait keresve. A Krisztus előtt 250 és Krisztus után 70 közötti időből származó 900 tekercsre 1947 és 1956 között 11 barlangban bukkantak  rá a Holt-tenger nyugati partján. A legismertebb kumráni tekercsek egy ősi település romjai közelében, Hirbet Kumránban kerültek elő, Jerikótól 15 kilométerre délre.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt