A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

A brit Vöröskereszt száműzte  karácsonyt   

Magyar Krónika, december 30..
 
Magyar Kurír
 

A brit Vöröskereszt 430 jótékonysági üzletében távolíttatták el a karácsonyi dekorációt, mondván, hogy az sértheti a muzulmánokat. A segélyszervezet „politikailag korrekt” intézkedése bőséges kritikát és gúnyt váltott ki – keresztény és muzulmán oldalon egyaránt.
Christine Banks, az egyik üzlet alkalmazottja elmondta: „Utasítottak, hogy vegyük be a kirakatban elhelyezett betlehemet. Mintha semmi nem mehetne, ami karácsonnyal kapcsolatos. Egy kis csillogás megengedett, de semmi más. Az üdvözlőlapokon nem szerepelhet olyan felirat, ami közvetlenül  karácsonyra utal. Nem szabad semmit mondanunk  karácsonyról, karácsonyfáról pedig szó sem lehet. Mikor rákérdeztünk, azt mondták, azért, mert sértené a muzulmánokat. Szerintem ez az eljárás a muzulmánokra nézve éppoly sértő, mint a keresztényekre. Értelmes ember nem ellenezheti, hogy a keresztények megünnepeljék  karácsonyt; nekünk mégsem szabad kitennünk semmilyen jelképet, ami a kereszténységre utal.”

Lord Ahmed munkáspárti képviselő, az ország egyik legnevesebb muzulmán politikusa az eset kapcsán így nyilatkozott: „Ostoba feltételezés, hogy ez sértené a muzulmánokat. A muzulmán közösség 1400 éve párbeszédben áll a keresztényekkel. Az iszlám tanítása szerint tisztelnünk kell mások hitét. Saját cégemben minden alkalmazott megünnepli  karácsonyt, magam is velük szoktam ünnepelni. Fel sem merül, hogy a karácsony csorbíthatná a semleges szervezetként ismert Vöröskereszt reputációját – szerintem a vezetők ezúttal kissé túllőttek a célon.”

A szervezet londoni székhelyén illetékesek megerősítették, hogy a tavaly 20 millió fontnyi bevételt hozó 430 üzletben valóban letiltottak mindent, ami  karácsonyra utal. „A Vöröskereszt semleges szervezet, és nem szeretnénk, ha nevét bármely politikai párthoz vagy eszmerendszerhez kötnék. Nem szeretnénk, hogy bárki keresztény, muzulmán vagy zsidó szervezetnek tekintsen, mert ez megnehezítené a világ konfliktushelyzeteiben végzett tevékenységünket. Az üzleteket az évszaknak megfelelően fényfüzérrel vagy hóval díszíthetik, de az utasítás szerint  karácsonyra utaló jelképekkel nem.”

Rod Thomas anglikán lelkész megjegyezte, hogy a hitéhez komolyan ragaszkodó embert minden más vallás hívei tiszteletben tartják. Hozzátette: a Vöröskeresztet a továbbiakban nevezzék inkább Vörös pacninak... Mások feltették a kérdést: vajon a Vörös Félhold is megtiltja-e tagjainak, hogy megtartsák a ramadánt?

A brit Vöröskereszt vezetőségének tilalma azonban nem vonatkozik saját nyereséges termékeikre. Jelenleg is árusítanak angyalokat, háromkirályokat ábrázoló lapokat, betlehemes adventi naptárakat. „A Vöröskereszt igyekszik elfogadó lenni, és tudjuk, hogy sokan szeretnének karácsonyi üdvözlőlapokat vásárolni szervezetünk javára” – nyilatkozta a szervezet szóvivője.

A globális anyaszervezet, a svájci székhelyű Nemzetközi Vöröskereszt ismert szimbólumával kapcsolatban is felvetődtek politikai korrektségi kételyek. A logó megváltoztatásának ötletét azonban, hogy elkerüljék a tiltakozásokat és a nevetségessé válást, öt évvel ezelőtt elvetették – írja a Daily Mail brit internetes lap.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt