A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Áder János Magyarország köztársasági elnöke

Magyar Krónika május 2.
 
Surján László

Az Köztársasági elnökké választotta Áder Jánost az Országgyűlés. A fideszes politikus, aki egyedüli jelölt volt a tisztségre, 262 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. A szavazólapot 307 képviselő vette fel. A 302 érvényes voks közül Áder János 262-őt kapott, negyvenen nemmel szavaztak. Az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik vett részt a szavazásban, a párt korábban azt közölte, hogy képviselői nemmel voksolnak.

Áder Jánost köztársasági elnöknek választották

Áder Jánost az első fordulóban köztársasági elnökké választották. Ez eddig két elődjének sikerült: a paktumpolitika révén Göncz Árpádnak és a Fidesz-KDNP szövetség bizalmából Schmitt Pálnak. A Szövetség most is egyértelműen sorakozott fel saját jelöltje mögött. A baloldalnak pedig el kell gondolkodnia, hogy lehet, hogy Göncz óta senkit nem volt képes jó szívvel támogatni. Utólag nézve világos, hogy a hiba nem a jelöltekben volt.

Nem vagyok nagy ismerője és élvezője a görög világnak, de történetesen épp Platón Államát lapozgattam elektronikusan, amikor hivatalossá lett, hogy Áder János a jelölt a Sándor palotába.

A megválasztásához szívből gratulálok, s gondolataim kifejtésére felhasználom Platónt:

"A legjobbak nem kívánnak pénzért uralkodni, sem megbecsülésért, sem az uralkodásból nyilvánosan fizetséget húzva zsoldosnak minősülni, sem tolvajoknak, az uralomból titkon hasznot orozva. És becsvágyból sem kívánnak uralkodni, nem lévén becsvágyók. Kényszeríteni kell őket és büntetni, hogy uralkodni akarjanak. Ennélfogva rútságnak minősül, ha valaki önként kapdos az uralom után, és nem várja meg a kényszert. Ha valaki nem akar uralkodni, annak a legnagyobb büntetés, hogy a gonoszok uralognak rajta."

Áder elvállalta a feladatot, ekként a "büntetést" elkerülte. Elfogadta a kényszert, de nem kapkodott a tisztségért. Valóban a legjobbak közé tartozik.

A köztársasági elnök feladatait, jogkörét ismerjük. Jól emlékszem, amikor Áder János egy alkalommal kifejtette, hogy miért ellenzi az elnök közvetlen megválasztását: nem kell ezzel lovat adni alá. Nem használna az országnak egy állandó kakaskodás a kormány és az elnöki hivatal között. Ilyesmitől tehát most nem félek. Ugyanakkor nincs előtte jó példa. Mádl Ferenc volt a legkiválóbb, de úgy vélem, életkora miatt sem használta ki a poszt adta valamennyi lehetőséget. Sólyom tágította a mozgáskört, de mintha nem az elvek, hanem a saját hiúsága mozgatta volna.

Csak a jogi keretek adottak. A csontváz. Áder Jánosra jut a feladat, hogy a vázra felkerüljön az igazi forma és tartalom. Szép, jövőt építő feladat.

Fiatal, van rá ideje, és lesz ereje.

Nagyon bízom benne.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.