A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Sivatagi szél a gulyás pusztáján?

Magyar Krónika szeptember 7.
Chirmiciu András
nyugatijelen.com
 

30 milliárd dollárra becsült személyes vagyonával – beleértve 20 tonna aranyat – Farkas Zsófia a világ egyik leggazdagabb asszonya. Ha családja vagyonát is beszámítjuk, a kerek nagyvilág leggazdagabb emberének tekinthető, tízszer gazdagabb, mint például Románia leggazdagabb 300 embere együttvéve!

A mesés vagyon ellenére Farkas Zsófia földönfutó, élete igazi pokol. A rejtélyes magyar származású hölgy, akinek létezéséről a világ eddig nem is tudott, ugyanis Moammar el-Gaddafi meggyilkolt líbiai diktátor felesége.

szoveg-0907

Gaddafinéről a férje rendszerét elsöprő líbiai forradalom nyomán derült ki a valóság. A diktátorok elűzése után máshol is sok mítosz dőlt össze, ezt a történelem többszörösen bebizonyította. Férje 42 éves uralma idején az egyetlen hivatalos verzió szerint Safiya Farkash el-Barassi kelet-Líbia legelőkelőbb beduin törzséből származott és ápolónőként ismerte meg valamikor a hatvanas évek vége felé autóbaleset nyomán kórházba került Moammar el-Gaddafit. A diktatúra idején nyilván senkit sem zavarhatott, hogy Szafijának soha nem került elő egyetlen arab rokona sem, „szülővárosában" még csak nem is hallottak róla. Az arab nyelvben fölöttébb idegen hangzású Farkash neve sem kelthetett feltűnést. Végül is a vezér, „Afrika királyai királyának” felesége még az arab világban szokásosnál visszavonultabban élt, 40 évig állandóan kerülte a nyilvánosságot, még a hatalom legbelsőbb köre, Gaddafi legközvetlenebb munkatársai sem ismerték.

A forradalom nyomán a külföldi sajtó elkezdett kutatni Gaddafiné múltjában. S kiderítette, hogy Farkas Zsófia néven született Hercegovina fővárosában, Mostarban, horvát anya és magyar apa gyermekeként. Nagyapja, Farkas János még a Monarchia idején került Bosznia-Hercegovinába tanfelügyelőként. Fáradhatatlanul publikált a boszniai pedagógiai folyóiratban, és ennek köszönhetően tudományos munkássága fennmaradt. A helyi lakosság előtt sem igen ismert történetnek idén januárban a tuzlai rádió horvát nyelvű adása járt utána. A szépséges Farkas Zsófia valóban ápolónőként ismerte meg Moammar el-Gaddafit, csakhogy nem Líbiában, hanem a mostari kórházban, amikor a fiatal líbiai katonatiszt az ottani katonai bázison vett részt kiképzésen. A hatvanas években ugyanis Tito Jugoszláviája az el nem kötelezett országok bajnokaként tömegesen képezte ki a harmadik világbéli országok katonatisztjeit, s fegyverezte fel hadseregüket. Gaddafi hivatalos biográfiájában is elismerte a mostari továbbképzést.

Az arab nacionalizmus bajnoka, az iszlám élharcosa és „Afrika királyainak királya” képéhez viszont aligha illett volna az európai keresztény, horvát–magyar feleség. Ezért fabrikálták Farkas Zsófia számára a kelet-líbiai előkelő beduin származást, az asszony pedig nyilván kerülte a nyilvánosságot, hiányos arab nyelvtudása aligha lett volna előny.

Moammar el-Gaddafi 1970 vagy 1971-ben vette feleségül Farkas Zsófiát, aki 7 gyereket (6 fiút és 1 lányt) szült a vezérnek. 2011 elejéig királyokat irigységbe kergető luxusban élt Tripoliban, ahonnan augusztusban a felkelők elől menekült a szomszédos Algériába, lányával, két fiával és unokáival. Férjét és legkisebb három fiát meggyilkolták a felkelők, egy másik fia pedig azok fogságába esett, túlélési kilátásai nem túl fényesek.

A politikai helyzet nyomán szeptemberben Farkas Zsófia luxusvillát vásárolt a horvátországi adriai tengerparton, Igrane városkában, 100 kilométerre az etnikai háború által feldúlt, ma is kettészakított szülőhelyétől, Mostartól. Ott szándékszik letelepedni, horvát állampolgárságért is folyamodott, ismerte el hivatalosan nemrég a sajtó érdeklődésére a zágrábi külügyminisztérium. Horvátország is állampolgárságot biztosít a külföldön élő horvátoknak, méghozzá nagyon könnyen. A zágrábi kormány azonban még nem döntött, befogadja-e Gaddafiné Farkas Zsófiát, mivel az ügy igencsak megosztja a helyi tengerparti városka lakosságát. Egyesek örülnének, ha hatalmas vagyonával együtt oda kerülne, de mivel a délszláv testvérháború sebei még nem gyógyultak meg teljesen, a színkatolikus település lakói aligha örvendenének Gaddafiné muszlim kíséretének. A még mindig csinos Farkas Zsófia gyermekei és unokái ugyanis kivétel nélkül muszlimok, sőt, az sem kizárt, hogy 40 éves líbiai élete alatt ő maga is áttért az iszlámra.

Zágráb vonakodása azonban felvetette a magyar alternatívát. Ha Horvátországba nem fogadják be, Magyarország és a magyar állampolgárság is szóba jöhet, derítette ki a nemzetközi sajtó, a külmagyarok honosításáról tavaly elfogadott törvény alapján. Végül is felmenői magyar állampolgárok voltak, noha a budapesti sajtónak nem sikerült kideríteni, hogy a továbbra is roppant visszavonultan élő Farkas Zsófia beszéli-e egyáltalán a magyar nyelvet a horvát mellett.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.