A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 


 RÖVID HíREK
  Hírek röviden...

 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 

A Szentatya elfogadta Áder János meghívását Magyarországra   

Magyar Krónika,
2013. szeptermber 29.

MTI – Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

 

Szentatya elfogadta Áder János meghívását Magyarországra - a látogatás időpontját később pontosítják

A Vatikánba érkezett Áder János és kísérete péntek délelőtt. Az államfőt Ferenc pápa is fogadta magánaudiencián.

A köztársasági elnök a vatikánvárosi San Damaso udvarra érkezett meg, ahova az apostoli palotákban levő pápai lakosztály nyílik. Áder Jánost innen pápai nemesemberek és svájci gárdisták kísérték Raffaello lodzsáin keresztül a pápai lakosztályig, ahol Georg Gänswein, a Pápai Ház prefektusa köszöntötte.

Ferenc pápa a könyvtárszobában fogadta a magyar államfőt, akivel zárt ajtók mögött beszélt. A mintegy félórás beszélgetésen a köztársasági elnök – aki családját is bemutatta a Szentatyának – emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa márciusi beiktatásán is járt a pápai államban.

A magánaudiencia egyik témája a 21. század egyik legnagyobb problémájának számító ivóvíz védelme volt. Áder János a Mátraverebély-Szentkút kegyhely Szűz Mária-forrásából vett vizet adott át a pápának. „Nem véletlenül: a Szentatyával az egészséges ivóvíz hiányáról és ennek szociális, egészségügyi, gazdasági, politikai és nem utolsósorban békét veszélyeztető összefüggéseiről beszéltünk” – mondta a köztársasági elnök az MTI-nek a pápai könyvtárszobában tartott találkozó után, amely a tervezettnél tovább tartott. A Szentatya a mátraverebélyi forrásvízzel adta áldását magyar vendégére, és egy vatikáni érmét ajándékozott Áder Jánosnak.

Ferenc pápa a megbeszélésen elfogadta az államfő javasolta magyarországi látogatás 2016-os időpontját. Abban az évben lesz Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója, aki az akkori Pannónia provinciából származott.

P. Federico Lombardi szóvivő a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének kérdésére később azt mondta, hogy a Szentatya 2016-os programjait termszetesen még nem állították össze, ezért korai lenne a magyarországi látogatás pntos időpontját megjelölni. (VR)

Áder János és a magyar delegáció három tagja: Győriványi Gábor, szentszéki nagykövet, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Hölvényi György egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár megbeszélést folytattak Tarcicio Bertone bíboros vatikáni államtitkárral, valamint Dominique Mamberti érsekkel, a vatikáni államközi kapcsolatok titkárával. A találkozóról kiadott szentszéki közleményből megtudjuk, hogy a szívélyes légkörben lezajlott megbeszélésen felidézték Magyarország hosszú keresztény hagyományait. A felek megelégedéssel nyugtázták a jól működő kétoldalú kapcsolatokat, valamint a Katolikus Egyház és a magyar állam közötti gyümölcsöző együttműködést, amelyet az érvényben lévő megállapodás is szabályoz.

Megvitatták a nemzetközi helyzetet, kitértek az Európát sújtó gazdasági válság továbbra is fennálló következményeire, amelyeknek etikai és társadalmi vetületeivel is szembe kell nézni. Ebben az értelemben esett szó a magyar kormány elkötelezettségéről, amellyel kiáll az élet és a család védelmében.

Olyan közös érdeklődésre számot adó témák is fölmerültek, mint a teremtett világ megóvása, az elkötelezettség a békéért és a vallásszabadságért, főként ami a szíriai helyzetet és a közel-keleti keresztények problémáit illeti. A felek annak a reményüknek adtak hangot, hogy sikerül a párbeszéd és a tárgyalás útján gyorsan véget vetni a konfliktusnak – zárul a szentszéki közlemény.

Áder János vatikáni látogatását követően sajtótájékoztatót tartott a magyar és olasz újságíróknak a Szent Péter tér előtt, ahol a Vatikáni Rádió magyar műsorának nyilatkozott.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.