A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 


 RÖVID HíREK
  Hírek röviden...

 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 

Áder János - legyen a szeretet az iránytűnk

Magyar Krónika,
2016. január 23.


MTI

 

A szeretet, a megértés, a segítő szándék, a jóakarat és az alázat fontosságára hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök újévi köszöntőjében, amelyet péntek nulla óra után, 2016 első pillanataiban sugároztak a televíziók. Áder János azt javasolta, hogy ezek legyenek az új év cselekedeteinek vezérlő elvei.

„Legyen a mi iránytűnk a szeretet" – fogalmazott az államfő, aki a nagyvilágnak békés, Európának nyugodt, Magyarországnak sikeres, a magyaroknak pedig boldog új évet kívánt. Áder János szerint mindenkinek az lehet a legfőbb közös kívánsága, hogy legyen békés a világ, mert az előző év arra int, hogy „nincs nagyobb kincs annál, mintha biztonságban tudhatjuk országunkat, szeretteinket, családunkat".

„Régen álltunk úgy az új esztendő kapujában, hogy ennyire bizonytalannak érezzük az előttünk álló évet" – fogalmazott, majd a világot 2015-ben megrázó terrortámadásokra utalva arról beszélt, hogy mindennél fontosabbá vált épségben tudni szeretteinket. „Mára eljutottunk oda, hogy amikor fiaink és lányaink idegen országban tanulnak vagy munkát vállalnak, nem az a legfontosabb, hogy megtalálják számításukat. Vagy amikor barátaink külföldi tájakat indulnak felkeresni, nem az a legfontosabb, hogy milyen élményekkel gazdagodnak. Egyetlen dolog fontos számunkra: hogy épségben viszontlássuk őket" – jelentette ki az elnök.

Áder János emlékeztetett arra, hogy tavaly ilyenkor senki nem számított az elhúzódó migrációs válságra, és Magyarországnak is olyan kihívásokkal kell szembesülnie, amilyenekre évtizedek óta nem volt példa. Hozzátette: arra sem lehetett gondolni, hogy Párizs egy hónapon belül kétszer is szimbolikus színhellyé válik: „először az esztelen terroré, majd egy sikeres klímakonferenciát követően a teremtett világért való felelősségé".

Az államfő azt ajánlotta, hogy a karácsony, a szeretet ünnepe – „az együtt eltöltött békés órák, a meghitt családi beszélgetések, az éjszakába nyúló közös játékok a gyermekekkel, az örömteli találkozások rokonokkal, barátokkal" – legyen az „új év erőforrása".

Áder János ennek alátámasztására Szent Pál apostolnak a szeretet öröklétéről szóló tanítását is idézte. A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra is, „csakis tőlünk függ, hogy újévi jókívánságainkat kiegészítjük-e azzal, hogy megértéssel fordulunk bajba jutott honfitársaink felé, hogy segítő szándékkal fordulunk a rászorultakhoz, fogyatékkal élőkhöz, hogy jóakarattal fordulunk útkereső, az élet dolgaiban nehezen eligazodó honfitársainkhoz, és hogy alázattal fordulunk természeti környezetünkhöz".

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.