A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 


 RÖVID HíREK
  Hírek röviden...

 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 

Finn körkép

Magyar Krónika,
2015.április 23.

Surján László

A liberálisok veszik át Finnország irányítását, a képviselői helyek kevesebb mint 25 százalékának birtokában. A hazai baloldal számára erős figyelmeztetés, hogy a radikális jobboldal Finnországban is leszorította a szociáldemokratákat a dobogóról. Nálunk csak azért állnak a harmadik helyen, mert a magyar pártrendszer kevésbé tagolt.

A liberális Centrum párt nyerte a Finnországi választásokat, 49 képviselője lesz a 200 fős parlamentben. A liberális szóval csínján kell bánni, nincs hozzájuk hasonló szellemiségű párt Magyarországon. Viszont a Finnek Pártja számomra úgy tűnik, hogy a Jobbikra hajaz. Ők 38 helyet kaptak, s ezzel – ismét hasonlóan a magyar helyzethez, - a második helyen állnak. A harmadik lett az eddigi kormányzó párt, a KDNP és a Fidesz testvérpárja 37 képviselővel. A szociáldemokraták a negyedik helyre szorultak.

A Centrum párt már többször volt kormányon. A korábbi finn biztos, Olli Rehn is hozzájuk tartozik. Ő most európai képviselő és máris találgatják, hogy visszakerül-e a finn belpolitikába. A parlamenti mandátum mindenesetre megnyílt a számára.

A finn választók a gazdasági bajokat verték el a Alexander Stubb jobbközép kormányán. A finn gazdaság számára a bajok nem szűntek meg a 2008-as krízissel, ami egyébként is hatványozottan érintette őket. A krízis ugyanis kiütötte Oroszországot is, s a finnek és az oroszok ezer gazdasági szállal kötődnek egymáshoz. Az oroszok ukrajnai inváziója utáni helyzet sem kedvezett számukra. Az más kérdés, hogy mindezekről Stubb kormánya tehet a legkevésbé. A választók ítélete sok tényezőn múlik.

A Stubb kormányban a szocialisták is részt vettek, és jó esélyük van, hogy továbbra is kormányon maradnak. A finn politikának irigylendő része, hogy a vezető pártok mind koalíció képesek egymással. Ez annyira igaz, hogy a Centrum párt elnöke, Juha Sipila milliomos üzletember még a szélsőjobbal való koalíciót sem zárta ki. Sipilának legalább három párti koalíciót kell létrehoznia a megfelelő kormánytöbbséghez. Ha a vesztes jobb-közép pártot ki akarja hagyni, vagy azok úgy vélik, ellenzékből hamarabb visszatérhetnek a hatalomba, akkor rá is szorul a Centrum a Finnek Pártjára.

 Adódik ebből tanulság a Fidesz-KDNP számára is: a Jobbikkal komolyan kell számolni, nem is elsősorban Tapolca miatt. Itthon mintha egymási hibáiból élnének a pártok. A Fidesz-KDNP nem hagyatkozhat csupán ellenfeleinek egyébként durva hibáira. Kulcskérdéssé vált, hogy maga se hibázzon.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.