A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 


 RÖVID HíREK
  Hírek röviden...

 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 

Sajtóviszonyaink

Magyar Krónika,
2015.május 10.

Surján László

Ellenzéki lap-e a Magyar Nemzet?

Mindannyian emlékszünk, hogy a neves és sokunk által kedvelt újságírónő méltatlankodva fakadt ki, mert a lapot ellenzékinek mondták. Értem az indulatát. Történt bármi, ő van olyan erős egyéniség, hogy a véleménye nem változik minden szíre-szóra. Jogosan kéri ki magának az átminősítést. De mi a tényleges helyzet?

Egy lap megítélése nem az ott publikáló szerzőkön múlik. Több írásom jelent meg a Népszabadságban, de élesen tiltakoznék, ha valaki ettől szocialistának minősítene. Vagy a Népszabadságot kereszténydemokratának. Ami a Magyar Nemzetet illeti, nem akartam foglalkozni a kérdéssel, bár egyre inkább azt éreztem, hogy a lap üzenete kormánykritikus lett. Ez nem is lenne baj, sőt akár segíthetné a kormány működését. Az ott maradt újságírók is feltehetően erre hivatkozva nyelték le a tulajdonos otrombaságát.

 Újabban azonban azt hiszem másról is szó van. A hétfő számban egy cikk foglalkozott a hazai béreket sújtó adóterhekkel. Európai élmezőnyben a magyar közteher, hirdeti már a címoldal is. A részletes kifejtésből sok adat megtudható. Általában véve a negyedik legnagyobb a százalékos elvonás nálunk az OECD országok között, a kétgyerekeseknél a hatodik helyen állunk. Nincs vitám egyetlen adattal sem.

A közölt számadatokat a cikkíró egy szakértővel értelmezteti, aki szerint azért magas az elvonás, mert kevés az adófizető, csak négy és fél millió a tízből. Másutt meg azt mondja, hogy a bérszínvonal azért alacsony, mert rossz a termelékenység. A cikk további részében a munkanélküliségről van szó. A bérszínvonal és a munkanélküliség csak akkor tartoznak egy a béreket terhelő adókról szóló cikkbe, ha a fekete munka kérdésével is foglalkozunk, erről azonban nem esik szó. A szakértő azt is állítja, hogy a rossz arányon a családi adókedvezmény sem segít.

 Tipikus baloldali vád ez, szerintük a családi adókedvezménynek a magasabb béreknél van jelentősége. Egy hozzáértő szakértőnek rá kellene mutatnia, hogy hány olyan bejelentett munkavállaló van, aki a családi adókedvezmény miatt semmi szja-t nem fizet, sőt a tb járulékát is csökkentették. Hogy nincs jelentősége annak, hogy valaki gyermekire való tekintettel adómentes, ez azért erős túlzás.

 Mondanivalóm számára azonban a legfontosabb, hogy teljesen hiányzik a cikkből az adatok időbeli változásának vizsgálata. A kormány ugyanis világossá tette, hogy csökkenti a bért terhelő adókat, mivel a forgalmi adókat igazságosabbnak tartja. Ezért emelkedett két százalékkal az áfa, amikor úgy lett egykulcsos az szja, hogy a korábbi legkisebb kulcs is két százalékot csökkent. Ennek az elhallgatása miatt az egész írásnak hangulatkeltő, a kormányt közvetve negatív színben feltüntető jellege van. Megjegyzem még, hogy az igazság megírása még nem tesz valakit kormánypártivá, csak tisztességessé. Ez az írás egy olyan területen mond rosszat a kormányról, ahol komoly eredményei vannak.

 Hogy ezek után jogos-e ellenzékinek minősíteni a szép hagyományú Magyar Nemzetet, én nem tudom...

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.