A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 


 RÖVID HíREK
  Hírek röviden...

 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 

Stratfor:
A nacionalizmus az unió halálához vezethet

Magyar Krónika,
2015.június 18.

mno.hu

Az európai országokban tapasztalható nacionalizmus arra késztetheti az uniós tagállamokat, hogy függetlenedni próbáljanak Brüsszeltől és végül tagállami hatáskörbe vonják Brüsszel jogosítványait. Ez pedig halálos csapást mérhet az Európai Unióra – állítja az amerikai Stratfor intézet.

Tíz éve mondtak nemet az uniós alkotmányra a francia polgárok egy népszavazáson – az évforduló alkalmából a Stratfor arra kereste a választ, hogyan aknázhatja alá a nacionalizmus az Európai Uniót. Értékelésük szerint ugyanis az Európa-projekt ma a legsúlyosabb válságát éli, mivel a gazdasági krízis felébresztette a nacionalista ösztönöket, ami aláaknázza a páneurópaiságot. Az elemzők úgy látják, hogy ezek a centrifugális erők mindig is jelen voltak az unióban, azonban míg korábban a tagállamok a további integrációból kívántak kimaradni, most már vissza szeretnék szerezni a korábbi hatásköreiket.

A brit példa
A Stratfor kutatói szerint a lisszaboni szerződés 2007-es aláírása után Európa egy olyan gazdasági válságba lépett, ami teljes mértékben kisiklatta az integrációt. A válság megnyitotta a lehetőségeket az euroszkeptikus pártok előtt, így 2014 májusában már ezek az erők nyerték meg az uniós választásokat néhány országban.

Úgy vélik, hogy ezeknek a pártoknak a győzelme felerősítette a belpolitikai életben a nacionalista retorikát, így történt ez Nagy-Britanniában is. A konzervatívok választási programja immáron hivatalosan rögzítette, hogy 2017 végéig népszavazást kell tartani a brit EU-tagságról. Ráadásul ugyanitt előírnák, hogy a külföldi EU-munkavállalók csak négyévi folyamatos nagy britanniai munkaviszony után juthassanak hozzá a brit jóléti juttatásokhoz. Minden ilyen javaslat egy visszalépés az egységtől – írják.

Az elemzők szerint ha a britek tárgyalásai egy új uniós szerződéshez fognak vezetni, akkor az unió népszerűtlensége miatt néhány állam elutasíthatja ezt. Ráadásul valószínűtlen, hogy Brüsszel elfogadna egy uniós referendumot egy olyan szerződésről, ami aláásná a hatásköreit és az eddigi eredményeit. De még ha a britekkel folytatott tárgyalásokkal el is lehetne kerülni egy rövidtávú uniós válságot és benn lehetne tartani őket az unióban, ez akkor is precedenst jelenthet a többi tagállam számára, hogy a nagyobb szuverenitás irányába mozduljanak el.

Nem csak a britek problémásak
Azonban nem csak az Egyesült Királyság jelent kihívást az európai egységre. A schengeni övezetet éppen az egyik alapító tagállam, Franciaország támadja. Ahogy a szabadkereskedelem is tűz alatt van: több tagországban azt mondják, hogy a német kereskedelmi többlet káros a többi gazdaságra.

Az intézetnél azt valószínűsítik, hogy mindezek után Brüsszel, Berlin és más uniópárti kormányok megpróbálnak majd létrehozni egy belső klubot, amelyben azok a tagállamok foglalnának helyet, amelyek támogatják az integrációt. Ez pedig kétféle uniós tagsághoz vezethet: az egyik lenne a teljes jogú tagság, a másikra pedig csak a szabadkereskedelem vonatkozna anélkül, hogy részt vennének a közös politika alakításában.
Az unió halála?
A Stratfor szerint a jelenlegi gazdasági optimizmus csupán az olcsó euró és az alacsony olajáraknak köszönhető. Mindeközben strukturális reformokra lenne szükség, hogy hosszabb távon fellendítsék a gazdaságot. Azonban a tagállamok ezt nem hajlandók meglépni, mert mindez népszerűtlen lenne a választóik körében.

Így a gazdasági fellendülés marad a fő kihívás Európában. De minél tovább vár Brüsszel, annál nehezebb lesz meggyőzni a tagállamokat arról, hogy vegyenek részt az integrációs projektekben. Mindeközben a nacionalizmus kísértése arra fogja ösztökélni a tagállamokat, hogy konfrontálódjanak Brüsszellel és a korábbi hatásköreiket visszaszerezzék Brüsszeltől, ami végső soron az Európai Unió halálát fogja jelenteni – állapítja meg az intézet.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.