A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 


 RÖVID HíREK
  Hírek röviden...

 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 

Szent István nap, Új kenyér ünnepe

Magyar Krónika,
2015. augusztus 13.

Dr. Klujber Valéria

 

Kevés ünnep van, amelynek annyi elnevezése alakult ki, mint augusztus 20-nak.
A kifejezések szaporodása az elmúlt ötven év termése, a második világháború előtt szinte egységesen a Szent István-nap szóhasználat dominált. A szentté avatási eljárás részeként 1083. augusztus 20-án, (a Nagyboldogasszony nyolcadába eső vasárnapon) nyitották meg István király sírját.

A magyar egyház ezt a napot iktatta a naptárba István névünnepeként.
1945 után felütötte fejét az „új kenyér ünnepe” kifejezés, ezt pedig az „alkotmány ünnepe” követte, majd a semleges augusztus 20. elnevezés. Akárhogyan is volt, a magyar kenyér ünnepét Péter- Pál napjáról tették át augusztus 20-ára.

Maradjunk a kenyérnél.
Nehogy valaki azt gondolja, hogy a műanyagba csomagolt, gyakran szeletelt, sokszor tartósítószerrel készülő, másnapra ehetetlen, morzsálódó, széteső valami a kenyér. A kenyér héja barna, ropogós, belseje puha, de rugalmas, nem óriás lyukakkal, hanem apró hólya-gokkal teli, de tömör. Van súlya - egy kilos kenyér nem lehet óriási. A jó kenyér egy hét múlva is ehető, akkor is jóízű. Vágáskor nem morzsálódik szét, a szelet egyben marad, kenhető. (Ezek a saját szubjektív meghatározásaim.)

Ha ettetek már igazán jó kenyeret, akkor nem kell, hogy bíztassalak benneteket, mert keresni fogjátok azt az ízt, azt a formát, azt az illatot…

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.