A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 


 RÖVID HíREK
  Hírek röviden...

 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 

Az igazat, ne csak a valódit

Magyar Krónika,
2014.október 21.

Surján László

 

Ez az amit a médiától elvár az ember. De olykor Pilátus kérdése jogos: Mi az igazság? Nem szeretnék szkeptikus lenni, hiszek az igazságban és nem fogadom el, hogy minden relatív. Ám ott van az, amit József Attila írt:

Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.

Szeretnék egy olyan világot, amelyben, ha kinyitok egy újságot, nemcsak valódit, hanem igazat látok. Úgy érzem, távol vagyunk ettől. Most például felbosszantott a Magyar Nemzet. Nem a reklámadóról vagy a földalapú támogatások felső korlátjáról szóló viták zavartak, ezt megértem, az újságírónak a tulajdonos érdekét kell képviselnie, bármennyire megalázó helyzeteket teremt is ez. Bármekkora csökkenést okoz ez az olvasottságban.

Bosszankodásom tárgya most egy szakmai pontatlanság. Ráadásul nem is a szövegben, hanem egy illusztrációban. A lap nyomtatott változatában, kedden egy lelkes cikk jelent meg. A címe Jól alakul az államháztartás hiánya. Valóban jól alakul, nincs ezzel semmi baj.
Közölnek azonban egy grafikont, amely az államháztartás egyenlegét mutatja be 2002-től 2014-ig. Az éves deficit mértéke is korrekt. Ami felbosszantott, az, hogy a 2002-es elképesztően nagy hiányt, ami 9,0 százalék volt, az abban az évben pénzügyeinket irányító két miniszternek: Varga Mihálynak és László Csabának tudják be. Ez is „valódi”, mert Varga készítette, László Csaba hajtotta végre.

Valódi, csak nem igaz.
Ezt a kiugró értéket balról néha emlegetik, mint annak bizonyítékát, hogy a Fidesz kormány is kidobja a pénzt a választások évében. Igen ám, de rendelkezésre állnak az adatok nemcsak éves, hanem havi vagy negyedéves bontásban is. Ezekből pedig kiderül, hogy a 2002-es hiány az év végén ugrott fel a magasba, azaz Varga Mihálynak semmi köze nem volt hozzá, a Medgyessy választási ígérgetésnek annál inkább. Épp ezért hamis Varga Mihály arcképét ezzel kapcsolatba hozni. Valódi tehát, csak nem igaz.

Korábban a Magyar-Hon-Lapon megírtuk, hogy László Csaba alatt 2002-ben kiugróan elszaladt a költségvetés, érdemes megnézni ezt az írást. Ugyanakkor azt is vizsgáltuk, hogy Varga tervezett-e nagyobb kiadást 2002-re. Jól láthatóan nem. Nos ezért gondolom, hogy kár volt a valódit erőltetni, amikor az igazság más.


az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.