A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 


 RÖVID HíREK
  Hírek röviden...

 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 

Az európai vezetőknek tanulni kell Orbántól

Magyar Krónika,
2015.november 6.

Közzétette: Attila Bencze

 

Mindenkinek ki kell szabadulnia az álomgyárból, mert szükségünk van Orbánra a téma megoldásához - ezt Horst Seehofer bajor miniszterelnök mondta, miután bejelentették, Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést. Erwin Pröll, Alsó-Ausztria tartományfőnöke is tárgyalást szorgalmazott a magyar miniszterelnökkel.

Néhány napja még nem mutatkozott ilyen nyitottság a magyar kormány migránspolitikája iránt. A legmarkánsabb példa talán az osztrák kancelláré. Werner Faymann az elmúlt időszakban többször is bírálta a magyar kormány döntéseit és a migránsok Ausztriába szállítását, eközben pedig kiállt Angela Merkel német kancellár mellett, aki szerinte nagyfokú felelősségről tett tanúbizonyságot. Az osztrák kormány válságülését követően Werner Faymann már arról beszélt, hogy Németország ne keltsen hamis reményeket az Ausztria felől érkező menekültekben.

Németországban is változott a vélekedés a migránshelyzettel kapcsolatban. Angela Merkel elhíresült, a szírekkel kapcsolatos kijelentése óta sok víz lefolyt a Rajnán. Míg néhány napja Sigmar Gabriel, a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokrata párt elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország kötelessége betartani az európai jogot és menedéket nyújtani a politikai menekülteknek, addig Markus Söder bajor pénzügyminiszter, a koalíció másik vezető politikusa szerint szűkíteni kell az uniós menedékjogot.

Világos, hogy nagyszerű volt az, ahogy a németek a menedékkérőket üdvözölték az elmúlt hetekben. Az is világos, hogy egyre többen szeretnének Németországban menedéket kérni. Nem tudjuk azonban mi egyedül megoldani a világ és Európa migrációs problémáit, nem engedhetünk mindenkit szabadon országunkban addig, míg az uniós országok közös nevezőre nem jutnak - fogalmazta meg.

Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet igazgatója. (MTI-fotó: Beliczay László)
Horst Seehofer bajor miniszterelnök pedig a schengeni határállamok megsegítését szorgalmazta azok démonizálása helyett.

Elemzők szerint a kommunikációs fordulatok hátterében az áll, hogy igazából most érte el egy nagyobb migránshullám ezeket az országokat.

Deák-Bárdos Tamás, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője úgy véli, a Nyugat most ébredt fel.

Az elmúlt két hétben információk tömkelegét hallottuk migránsszervezetektől, kormányoktól, civil (nem kormányzati) szervezetektől. Senki nem tudta, hogy milyen mértékű ez a bevándorlás, meddig tart, valamint azt, hogy a kormányok mit kívánnak ezzel tenni. Többnyire pozitív, befogadó üzeneteket halottunk Nyugatról, és a magyar kormány volt az egyetlen, mely kitartóan szembement ezzel az árammal. Azonban nem volt semmilyen világos cselekvés, a nyugati vezetők oldaláról semmilyen konkrét politikai javaslat nem született. Most látunk egy konkrét cselekvést, és végre látunk konkrétumokat, végre van miről beszélni - jelentette ki az elemző.

A konkrét megoldási javaslatok pedig most Magyarországon születnek - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója.

Sokáig magyar szemmel úgy festett, hogy Európából csak bírálják Orbán Viktort, aki legalább Magyarországon próbál valami megoldást adni, de egy héttel ezelőtt ebben is fordulat állt be, ma már a magyar kormányfő Európa számára is javaslatokkal rendelkezik: határvédelem, görögök megsegítése, 3 milliárd euró az európai költségvetésből a válságrégiók megsegítésére. Ilyen típusú átfogó gondolatkör, koncepció, megoldás egyáltalán nem hangzik el Brüsszelben. Ezért immár a magyar miniszterelnökhöz kell pozicionálnia magát a többi európai vezetőnek - mondta  Mráz Ágoston Sámuel.
Kommunikációs változások - 180 perc
Eközben egyre több állam vezető politikusa - legutóbb a belga menekült- és migrációügyi államtitkár, valamint a finn belügyminiszter is - a határellenőrzés szigorítását javasolta, felfüggesztve ezzel a schengeni egyezménybe vetett bizalmat.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.