A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 


 RÖVID HíREK
  Hírek röviden...

 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 

Csúcsra futott a Trump által fűtött részvénypiac     

Magyar Krónika,
2016.november 28.


   INVESTOR.HU 2016.12.09

 

Donald Trumpnak sikerült az, amit a hét éve tartó gazdasági ösztönzés csak alig tudott elérni. Nevezetesen teljesen elcsendesítette a pesszimista befektetőket, miközben véget vetett a részvénypiac két éve tartó bénultságának.
Az amerikai választások napját követően immáron több mint ezer milliárd dollárnyi értékkel bővültek a részvények, ahogy a héten a Dow Jones és az S&P 500 index is csúcsokat ütött meg. Ráadásul a ralihoz immáron csatlakoztak a közlekedési vállalatok és az alacsonyabb kapitalizációjú cégek papírjai is, miközben a bankokkal szerdán 8 éves csúcson kereskedtek.

Mindazonáltal a Wall Street részvénypiaci előrejelzései szeptemberben még 2013 óta nem látott pesszimizmust mutattak. A választási eredmények után nem sokkal azonban mindenkinek meg kellett emelnie a várakozásait, és mára az elemzők átlagosan 3,4 százalékos erősödést várnak az S&P 500-tól 2017-re – a JPMorgan és a Bank of Montreal pedig még ennél is lendületesebb izmosodásra számít – írja a Bloomberg.

Egy új világ

A befektetők számára most a legnagyobb kérdést az jelenti, hogy mennyire bízhatnak meg a piaci előrejelzésekben. A választások előtt ugyanis szinte mindenki azzal számolt, hogy Trump győzelme komoly pánikot eredményezne a piacokon, de ez olyannyira nem vált valóra, hogy a mostani rali alapján
a republikánus jelölt sikere a legjobb hír volt a piacoknak Ronald Reagan óta.
Noha sokan osztották azt a véleményt, hogy Trump esetleges adóreformja, illetve a szabályozások enyhítése pozitív hatást gyakorolhat a piacokra, a megválasztott elnök által fűtött kereskedés sebessége és ereje valóban meglepő volt – jelezte Doug Ramsey, Leuthold Group befektetési vezetője.

A teljes képhez hozzátartozik azonban, hogy Trump pontos szerepének meghatározása a jelenlegi raliban nem olyan könnyű, mint elsőre tűnik. A választások ugyanis egybeestek az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szigorítási terveinek megemésztésével, de közben az is kiderült, hogy a harmadik negyedévben 3,2 százalékkal bővült az USA gazdasága, amire két éve nem volt példa. Nem mellékesen pedig a munkanélküliségi ráta kilenc éves mélypontot ütött meg novemberben.

Ingoványos talajon

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a 2009-ben indult Obama-ralit beárnyékoló pesszimizmust alátámasztó tényezők sem tűntek el. Noha a harmadik negyedévben a vállalati eredmények a felpattanás jeleit mutatták, az S&P 500 cégeinek nyereségei éppen
most élték át a leghosszabb ideje tartó zsugorodást nem medvepiaci periódusban.
Eközben a társaságok papírjai az eredményeikhez képest 21-szeres áron forognak, ami – nem számítva a válságot követő néhány hónapot – a legmagasabb szorzó 2001 óta.
A hirtelen felpattanás viszont arra ösztönözte a befektetőket, akik eddig a készpénzbe menekültek a bizonytalanságok elől, hogy 2009-et követően a leggyorsabb ütemben hozzák játékba a pihentetett tőkéjüket. A Bank of America adatai szerint novemberben 5 százalékra csökkentek a készpénzszintek az októberi 5,8 százalékról. Ezzel párhuzamosan a befektetők megijedtek, hogy esetleg lemaradnak a raliról, és a múlt hónapban
majdnem 50 milliárd dollárt helyeztek el amerikai részvényeket követő tőzsdén kereskedett alapokban. Ez a legnagyobb összegnek számít, mióta a Bloomberg 2000-ben elkezdte követni az adatokat.

A befektetők sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a Trumphoz fűzött reményeknek, mint a félelmeknek – vonta le a következtetést a Goldman Sachs részvénypiaci elemzője, David Kostin. Meglátása szerint ez a remény fog dominálni 2017 első részében is. Az alacsonyabb vállalati adókkal, a cégek által hazatelepített készpénzekkel, a csökkenő szabályozásokkal, valamint a fiskális élénkítéssel kapcsolatos várakozások ugyanis azt vetítik előre a piaci szereplők számára, hogy javulni fognak a cégek egy részvényre eső nyereségei.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.