A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 


 RÖVID HíREK
  Hírek röviden...

 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 

 A világ szeme

Magyar Krónika,
2016. januar 21.

Surján László

                    

Alig két óra van hátra, és bekövetkezik sokak rémálma, egy bizonyos Trump úr lesz az Egyesült Államok elnöke. Egy milliárdos, aki a világ legnagyobb politikai hatalmát birtokolja.
Két gondolatot akarok megosztani most veled. Az egyik, hogy noha semmi törvénytelent nem találtak, azaz jogilag nem tudták megtámadni az elnökválasztást, Trumpot mégsem a hatalom birtokosának, hanem bitorlójának tekintik. Ennek megfelelően épp a magukat demokratáknak nevezők rúgják fel a demokrácia alapszabályát, hogy a választás eredményét akkor is tisztelni kell, ha nem az kapott többséget, amit szerettünk volna.
Ami ide kívánkozik másodikként, az Soros György megemlítése. Egy másik milliárdos, aki most valamiféle tenyérjós szerepében tetszeleg. Az amerikai elnökváltással egyidőben zajlik a davosi világgazdasági fórum. Soros természetesen ott van és nyilatkozik. Pontosabban: kinyilatkozik. A Bloomberg hírügynökség úgy vezeti fel a nyilatkozatát, hogy senki nincs komorabb hangulatban, mint a milliárdos Soros György. Csak én teszem hozzá, hogy íme a bizonyság, hogy a pénz nem boldogít.

Soros kétségbeesését a következők okozzák:
Amerika egy jövendő diktátort választott elnöknek, az Európai Unió szétesik, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Theresa May nem húzza sokáig és Kína egy még jobban elnyomó társadalom felé halad.

Különösen kemény szavakkal illette Donald Trumpot, aki szerinte megbukik, mert eszméi ellentmondásosak, a Fehér Ház tanácsadói és a kormány harcba kezd egymással. A tőzsde is összeomlik, a november óta tartó emelkedés Trump ígéretei miatt van, de a bizonytalanság a csúcson van, és a bizonytalanság soha nem kedvez a hosszútávú befektetéseknek. Most ünnepelnek, de piac rá fog ébredni a valóságra.

Soros nagy árat fizetett mostani pesszimizmusáért. Közel egy milliárd dollárt veszített, mert rosszul mérte fel Trump megválasztásának hatását a tőzsdékre. Összeomlás helyett a választások óta az S&P 500 index 5,8 százalékot ugrott, emlékeztet a Bloomberg. Ekkora veszteség után indokolt a kétségbeesés, még akkor is, ha kevesen vannak abban a helyzetben, hogy milliárd dollárokat veszítsenek.

Kedves Mária, Soros jóslása engem is arra késztet, hogy kimondjam: Trump nem bukik meg, hacsak merényletet nem követnek el ellene, az Európai Unió nem esik szét, bár akár még te is örülnél neki, Kína megy tovább a maga útján.

Amúgy nem vagyok jó jós. Például nem hittem Trump győzelmében. Az ellene folyó keresztesháború viszont egyre inkább a hívévé tesz. Erős kritikával illetem az Európai Unió mai vezetését, akár látványos bukásuknak is tudnék örvendeni, de az európai összefogásnak híve vagyok: fejlődésünk és megmaradásunk záloga. Kínáról nem merek nyilatkozni, de az tény, hogy a kommunizmustól való eltávolodásnak szerencsésebb útját választotta, mint mondjuk a Szovjetunió vagy akár mi itt Közép-Európában. Ők vagy mi jutunk el hamarabb egy egészséges demokráciához? Meg nem mondhatom.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.