Magyar Krónika
Magasabb lett a Sierra Nevada 
Magyar Krónika 2018. 03. 14. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Csaknem 2,5 centiméterrel lett magasabb 2011 októbere és 2015 októbere között a kaliforniai Sierra Nevada hegyvonulat - derült ki az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) frissen közzétett tanulmányából.

A magasságbeli változást az okoztkozta, hogy a szárazság nyomán csökkent a kőzetrepedésekben tárolt víz mennyisége.

A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy a fokozott havazással és esőzéssel kísért következő két évben a hegylánc térségében lévő kőzetek nagyjából feleannyi vizet nyertek vissza, mint amennyit elveszítettek az aszály idején, és a megnövekedett súly miatt a hegyvonulat magassága nagyjából 1,3 centiméterrel csökkent.

Mindez azt sugallja, hogy a szilárd földfelszín víztározó-képessége sokkal nagyobb, mint azt korábban gondoltuk"
- húzta alá közleményében a vizsgálatot vezető Donald Argus, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa. 

A szóban forgó víztömeg a kőzetrepedésekben megbúvó vizet jelenti, és nem azt, ami a hegyekről lezúdulva látja el a városokat és a mezőgazdasági területeket. A Journal of Geophysical Research: Solid Earth című folyóiratban közölt tanulmány szerint 
a Sierra Nevada 2011 és 2015 közötti vízvesztesége 45-ször nagyobb volt, mint Los Angeles egyéves vízszükséglete.

A szakemberek a kaliforniai, oregoni és washingtoni hegységekben lévő 1300 olyan GPS-állomás adatait elemezték, amelyeket a finom tektonikus mozgások, a vulkáni tevékenységek és az akár 0,3 centiméternél kisebb magasságbeli változások észlelésére helyeztek ki. 

A hegységek hidrológiai vizsgálatának egyik legfőbb kérdése, hogy mi is történik a felszín alatt, mennyi olvadt hó szivárog be a kőzetrepedéseken keresztül a hegy gyomrába"
- magyarázta Jay Famiglietti, a pasadenai laboratórium munkatársa, aki maga is részt vett a kutatásban.

A hegyvonulatnál tapasztalt emelkedés és visszasüllyedés esetében a kutatóknak olyan egyéb tényezőket is figyelembe kellett venniük, mint a tektonikus mozgások vagy a talajvíz-szivattyúzás a Sierra Nevada mentén húzódó Central Valley térségében.

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212