Magyar Krónika
Puss Sándor: A karácsony előtti hajsza...
Magyar Krónika 2018. 03. 14. eseményekPuss Sándor
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
hirdetés
Egy tizenvalahány éves falusi kislány karácsonyi kalandjai a nagyvárosban. Szerintem most bármely EU-s nagyvárost megnevezhetném, ezért nyugodt lélekkel hűséges maradhatok az eredetiséghez – a főhős nevét sem kell megváltoztatnom (be sem mutatkozott).
Általában a 20. század elején voltak divatosak az efféle karcolatok heti, illetve havilapok hasábjain. Valaha, amikor még 5-6 napilap is létezett Kassán, bizonyára találtam volna rovatszerkesztőt, aki megtalálja a módját beilleszteni ezt a kis sztorit egy nagyobb újságba is. Jelenleg Kassa egyetlen magyar lapja, havilapja a Kassai Figyelő. A karácsonyi szám már megjelent, jövő évi pedig már talán nem is lesz – írja kicsit elkeseredve vezércikkében Havasi Péter. Így hát nem maradt más hátra, mint az elektronikus naprakész média – s miért is ne a hirek.sk.

Amikor ezeket a sorokat írom, már csak pár nappal vagyunk karácsony előtt. Amikor ez történt, még csak pár évvel vagyunk azután, hogy egyre többen kezdenek mobilos navigációt használni a karácsonyi bevásárláshoz is. Történetünk főhőse ennek egyik friss áldozata. Épp a főkonzulátusról jöttem, keresztül a karácsonyi vásáron, amikor megszólított egy elkeseredett, tanácstalan kislány. Az első pillanatra 3 benyomásom is keletkezett. Mivel kezében egy A4-es dossziét szorongatott, azonnal tudtam, hogy közvéleménykutató. De nem. A másik villámötletemtől irányítva próbáltam besorolni egy legújabb szektába. Az sem jött be, no meg nem is kettesével volt elémállva (mint ugyebár szokásos). A harmadik reakcióm a gyanakvás volt. Vajon mi a hátsó szándéka? Az sem volt. Csupán épp lemerült a mobilja. Ezt általában alibinek szokásos használni egy kényes beszélgetés azonnali megszakításakor. Itt még ez sem forgott kockán.

Egyszerűen csak eltéved és szerette volna megtudni, merre van a vasútállomás, mert hamarosan megy a vonatja – rendőr meg sehol. Amikor megálltam és ráfigyeltem, egészen meglepődött. Majd egy mély lélegzetet vett és (ki)dőlt belőle a fájdalma. Akiket eddig megszólított, mind azzal utasították el, hogy bocsi, nem érek rá... Hihetetlen. Főleg annak, aki tudja, hogy a tett színhelyétől a vasúti állomás nincs is messze – nem is kell hozzá nagy intelligencia elmagyarázni. 300 méternyire innen egy bal kanyar az egész. De nem, az emberek nem érnek rá még erre sem. Elkísértem a kislányt az állomásig, kedvesen elbeszélgettünk. Megtudtam, hogy ovónőnek készül, hogy szereti a gyerekeket, és hogy a szenteste szomorú lesz náluk, mert az anyu éjjeli műszakos, az apu meg kamionozik. Hát ez tényleg lesújtó – s ráadásul az emberek is ennyire undokok. Ilyen lelki állapotban hajlamos az ember eltúlozni az érzelmeit, túldramatizálni a szituációt ... sőt, az egész eddigi életét. Úton hazafele kezdtem tudomásul venni, hogy lehet, életet is mentettem.

Tudvalevő, ilyenkor, karácsony táján a leggyakoribbak az öngyilkossági merényletek. Nem is csoda, ha belegondolok ennek a szánalomra méltó kislánynak a lelkivilágába – s hány sokkal súlyosabb eset szomorkodhat valahol a kivilágítatlan, sötét utcákon, miközben minden ablakból látszólag árad a szeretet. Kérjük a kedves olvasókat, ilyenkor, karácsony környékén figyeljünk jobban oda egymásra. Ne hagyjuk, hogy hajszoljon az anyagiak hajszolása. Boldog karácsonyt!
Puss Sándor atya
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212