Magyar Krónika
Tíz karácsonyi hagyomány a királyi udvarból
Magyar Krónika 2018. 03. 14. eseményekhirado.hu
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Minden családnak megvannak a saját hagyományai, de a királyi családé ezeket biztosan felülmúlja. Erzsébet királynő otthonában nem csak a házasságnak van különleges tradíciója, de az ünnepeknek is, ezek közül is megannyi szokás övezi a karácsonyt.
Nagyon sok karácsonyi üdvözlőkártyát küldenek
Erzsébet királynő és Fülöp herceg 850 kézzel aláírt lapot küld el minden évben. Az pedig csak természetes, hogy minden királyi családi egységnek megvan a saját, egyéni kártyája.

- A királynő a Harrods bevásárlóközpontban intézi el a nagybevásárlást
A királynő már 91 éves, így valószínű már segítséggel indul el a körútra, de köztudott, hogy korábban élvezettel vásárolt be az áruházban szeretteinek karácsonyra.

- A Buckingham-palota minden dolgozója kap ajándékot
A személyzet tagjai minden év elején előre kiválaszthatják ajándékukat, mely vagy egy ajándékutalvány vagy egy könyvutalvány, mindig ez a hagyományos ajándék Erzsébet királynőtől és Fülöp hercegtől. Ahhoz, hogy a személyzet tagja kaphasson ajándékot, minimum egy éve kell, hogy a királyi udvarnál szolgáljon, az utalvány nagysága minden ott töltött év után emelkedik. Karácsony előtt egy héttel mindenki megkapja ajándékát a királynőtől.
- A karácsonyt a Sandringham-i otthonukban töltik

A királyi család hagyományosan a Sandringham-i birtokon tölti az ünnepeket a Buckingham-palota helyett. A vidéki kastély a család tulajdonában áll már 1862 óta, és tökéletes téli menedékhelyként szolgál a maga impozáns 24 hektárjával.
 
- A karácsonyi utazáshoz királynő egy egész vasúti kocsit kibérel
Erzsébet valójában egy menetrend szerinti járat kocsiját bérli ki minden évben, hogy férjével, Fülöp herceggel és a személyzettel háborítatlanul és kényelmesen utazhasson.
- A család további tagjai szenteste érkeznek meg
Szigorú a menetrend azon rokonok számára, akik meghívást kaptak a királynő sandringhami karácsonyára, nem lehet csak úgy beállítani. Minden család más időpontban érkezik, attól függően, hogy hol állnak a családi hierarchiában. A legfontosabb családtagok, mint Károly herceg például a legkésőbb érkeznek meg.
- Két karácsonyfát állítanak
A királyi családnak természetesen van egy hatalmas igazi fenyőfája, illetve egy régi ezüst műfenyője is, amit az étkezőben állítanak fel. Bár már 30 éves, de Erzsébet ragaszkodik hozzá.
- A családtagok partnerei csak akkor kapnak meghívást, ha már megvolt az esküvő

Ez alól kivétel Meghan Markle, akit már most meghívtak az idei karácsonyi ünnepre Sandringhambe. Korábban még Kate Middleton sem kapott meghívót, míg aztán 2011-ben hozzá nem ment Vilmos herceghez. Harry herceg megkérte a királynőt, hogy tegyenek kivételt és hívják meg jegyesét a családi ünnepségre, hiszen Meghan családja nagyon távol van. A királynő örömmel beleegyezett, hiszen Meghan hamarosan fontos része lesz családjuknak és szeretné, ha minél hamarabb beilleszkedne.
- Az egész család együtt díszíti a fát

Csak miután mindenki megérkezett december 24-én a vidéki kastélyba, akkor kezdenek neki a karácsonyfák feldíszítéséhez, természetesen a család legkisebbjeivel.

- Vilmos herceg és Harry herceg minden évben egymás ellen játszik egy helyi futballmérkőzésen

A két herceg hagyományosan a helyiekkel és a személyzettel együtt lép pályára, és persze mindig egymás ellen játszanak. Általában a kedvenc csapatuk zoknijában állnak ki, Vilmos Aston Villa szurkoló, Harry pedig Arsenal drukker.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212