Magyar Krónika
Több millió eurót érő élelmiszert dobunk ki az ünnepek után
Magyar Krónika 2018. 03. 14. események: TASR
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Tízből kilencen karácsonykor jobb minőségű élelmet tesznek az asztalra, mint évközben. Azonban a vásárlás sokszor feleslegesnek bizonyul, ugyanis a lakosság háromnegyede azt vallotta egy felmérésben, hogy ilyenkor mindig több élelmiszert vásárol, mint amennyi elfogy az ünnepek idején.
Pozsony. Szlovákia lakosságának nagyobb része a karácsonyi ünnepek kapcsán legfeljebb 120 eurót szándékozott költeni. Tízből kilencen ilyenkor jobb minőségű élelmet vesznek, mint évközben. A karácsonyi bevásárlások során legdrágább tételnek az ajándékok számítanak, amelyekre általában 160-200 euró közti összeget szoktunk költeni.

A karácsonyi kiadások közül azonban sok feleslegesnek bizonyul. A lakosság háromnegyede bevallotta, hogy ilyenkor mindig több élelmiszert szokott vásárolni, mint amennyit el is fogyaszt. Hasonló a helyzet azon ajándékok esetében is, amelyek nem tetszenek a megajándékozottaknak. Az emberek kétharmada beismerte, hogy bár a kapott ajándékot nem tudják használni, azt mégsem cserélik ki más termékre – derült ki a Home Credit társaság felkérésére a STEM/MARK közvélemény-kutató ügynökség által készített felmérésből.

Az asztalok roskadoznak a hagyományos karácsonyi, illetve egzotikus csemegéktől, a hűtőszekrények pedig dugig tele vannak – ilyen a helyzet karácsony táján a szlovákiai háztartások többségében. Ilyenkor ugyanis több szár eurót is könnyedén elköltünk. A felmérésből az is kiderült, hogy a lakosság egynegyede a karácsonyi bevásárlás során 80 és 120 euró közti összeget költ el. További 5 százalékuk pedig akár 240 eurótól is megválik.

„Persze ezt nem mindenki engedheti meg magának, akadnak, akik feleslegesen nem dobálják ki a pénzüket. A válaszadók 14 százaléka pedig csak alig 40 euróért szokott karácsonyi élelmiszerféléket vásárolni. A szlovákok 90 százaléka azt vallotta, hogy a további bevásárlásaitól eltérően karácsonykor akár drágább és jobb minőségű ételeket és italokat is megenged magának – mondta el a Home Credit társaság elemzője, Roman Müller.

Az emberek többsége túl sok élelmiszert vásárol az ünnepekre.  A felmérés szerint a legtöbben azt mondták, hogy az ünnepek után hozzávetőleg 20 eurót érő élelmet és italokat szoktak kidobni, így országos viszonylatban több millió eurót érő termék végzi a szemétben.

Az is előfordulhat, hogy a meglepetésnek szánt ajándékunk egyáltalán nem tetszik a megajándékozott személynek, esetleg az ajándékba adott ruházati cikk mérete nem megfelelő. A lakosság 11 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az előző évi karácsonykor akadt olyan hozzátartozójuk, akinek nem megfelelő dolgot ajándékoztak. Azok száma, akik nemkívánatos ajándékot kaptak, még nagyobb, 17 százalék. Az azonban érdekes, hogy kétharmaduk annak ellenére meghagyta az ajándékát, hogy azt nem tudja kihasználni. Tízből csak ketten cserélték azt ki másra. „Mindezt legkényelmesebben a megkérdezettek 4 százaléka oldotta meg, akik az ilyen ajándékot egyszerűen azzal adták vissza az ajándékozónak, hogy helyettük intézkedjen” – zárta tájékoztatását Müller.

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212