Magyar Krónika
Megnyílt a szerelmesek bankja Selmecbányán
Magyar Krónika 2018. 03. 14. eseményekHírek.sk | Forrás: MTI
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A STRUCCA strucc a legnagyobb madár. A magassága két méter, de ha emelvényre áll, még több. A strucc nyaka hosszú, vékony és kopasz, hasonlít a csúnya, sovány nők nyakához. A strucc szép fehér farktollait eleinte a saját farán, később azonban a nők fején hordja.
hirdetés
Klikk ide
A szerelem központjává kíván válni Selmecbánya: a világ leghosszabb szerelmes verséről ismert városban szerelembank nyílt Valentin-napon.
SELMECBÁNYA. A szerelem központjává kíván válni Selmecbánya: a világ leghosszabb szerelmes verséről ismert városban szerelembank nyílt Valentin-napon. 

Andrej Sládkovič  - született Braxatorisz András - 1844-ben írta meg szerelmének, Marínának 2910 soros költeményét, amely a világ leghosszabb romantikus verse.  

Andrej és Marija 14 évesen szerettek egymásba Selmecbányán, amikor a szegény diák magánórákat adott a lánynak. Szerelmük azonban nem teljesedhetett be, Marína szülei ugyanis egy jobb módú férfihoz adták a lányt. Andrej később lelkész lett és két évvel Marína esküvője után feleségül vette egy hivatalnok lányát.  

Az elválás miatt érzett fájdalmában írta meg a Marína című verset, amelyet a mai napig tanítanak a szlovák iskolákban.  

A Marína házában kialakított múzeum alagsorában kialakítottak egy 100 ezer fiókot tartalmazó trezort, ahová a szerelmesek emlékeiket zárhatják. Azért 100 ezret, mert pontosan ennyi karakterből - betűből, szóközből és írásjelből - áll a vers. 

"Ha mind a százezer fiókot megtöltjük szerelmes történetekkel, akkor ez a ház lesz a legtöbb szerelmet magában foglaló hely, a szerelem epicentruma" - mondta Katarina Javorska, a Szerelem epicentruma Alapítvány vezetője. Kiemelte: ellentétben Rómeó és Júlia történetével, Andrej és Marína szerelmi drámája valóságos.  

"Ha milliók képesek Veronába utazni, hogy megnézzék a kitalált történet szerelmeseinek balkonját, akkor sokan készek lehetnek arra, hogy megtapasztaljanak egy valódi szerelmi történetet Selmecbányán" - fogalmazott Javorska.  

A szerelembank fiókjai az évnek csak néhány napján állnak nyitva az új történetek előtt, az egyik ilyen nap Valentin-nap. Az érdeklődők az epicentrumoflove.com internetes oldalon még foglalhatnak helyet saját szerelmük története számára.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212