Magyar Krónika
Március idusán Kanadában
Magyar Krónika 2018. 03. 26. eseményekMonozlai Flóra
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Március idusán Kanadában a juharfák leve megered, készül az új juharszirup, mely nemzeti hagyományaik legszebbike és egyben az új élet, a tavasz szimbóluma is. Ilyenkor a kis cukor házikók megtelnek vendégekkel, akik egy ebéd vagy vacsora közben néptáncolnak, énekelnek, ünnepelnek.

Hogy kapcsolódik ez a mi magyar nemzeti ünnepünkhöz? Az idősekkel tett „cabane á sucre” kirándulásom alkalmával ismertem fel, hogy nem csak az időszak esik egybe, de a nemzeti identitás szempontjából is legalább olyan fontos eseményez a kanadaiaknak, mint a magyaroknak a forradalomról való megemlékezés. Itt a hosszú tél után a juharszirup illata jelzi a tavasz közeledését. 1848 márciusát pedig a népek tavaszaként is emlegetjük. Nyilván nem lehet egy kalap alá helyezni a két eseményt, csak arra kérem az olvasót, hogy e gondolat és párhuzam mentén merengjen el kicsit a kanadai magyar identitásán.

Vajon milyen arányban oszlik meg Önben a kanadai és magyar nemzeti öntudat? Mennyire tartja fontosnak, hogy megemlékezzen a magyar nemzeti eseményekről? Részt vesz-e a magyar közösségi életben? Tevékenysége az összetartást, a megerősödést, a megmaradást segíti-e elő? Mit tanulhatunk a kanadaiaktól? Mit taníthatunk a kanadaiaknak? A fiatalokat, gyerekeket milyen eszközökkel nevelik, motiválják arra, hogy később átvegyék a magyar közösség kulturális életének vezetését? Bevonják-e őket? Meghallgatják-e a fiatalabb generáció meglátásait, véleményét, ötleteit?

Az idei megemlékezés és az arra való készülődés megmutatta számomra, hogy milyen fontos a montreáli magyar szervezetek közötti együttműködés és kommunikáció. A közös cél érdekében az összefogás elengedhetetlen.
Szép szokásnak tartom, hogy az 56-os megemlékezést a katolikus egyházközségnél tartják, az 48-as ünnepséget pedig a református testvéreknél szervezik meg.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára a montreáli magyar ifjúsági szervezetek egy közös műsorral készültek. Az „egységben az erő” üzenetével a cserkészek, a magyar iskola diákjai, a Csillagösvény, valamint a Bokréta gyermek néptánccsoport lépett színpadra. Ez egyszerre majdnem ötven 3-18 éves korú gyereket jelent.

Az egybegyűlteket nt. György Attila lelkész köszöntötte. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövetének képviseletében Deák-Stifner Dorottya konzul ünnepi beszédében szintén kihangsúlyozta az összetartás fontosságát. Haza, nemzet, szabadság – ezek voltak a vezérmotívumok a szabadságharcban. Haza, nemzet, szabadság – ezek a vezérmotívumok a mai világban is. 1848 arra tanít minket, hogy mindent elérhetünk, ha nemzetként együtt tudunk dolgozni, ha megértjük az alapvető érdekeinket, és a magyarság alkotó erejét egy irányba tudjuk irányítani. Ha hűek tudunk lenni ’48 örökségéhez, ha felelős magyarként tudunk élni, az egész nemzet profitálhat belőle.”

Végül Licskó Szabolcs plébános gondolataival zárult a rendezvény.

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212