Magyar Krónika
Montreali cserkészek sikeres téli expedíciója az Északi sark felé
Magyar Krónika 2018. 03. 26. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
2018 január 19-én a bátor montreáli cserkészek (avagy matrózok),  kicsik és nagyok, elindultak az Északi sark felé.  Célunk: Juliusz von Payer alhadnagy vezetésével  eljutni, vagyis megtalálni az 1873-ban felfedezett Ferenc József földet.
A matrózok négy örsre lettek felosztva. Alföldi Pingvin, Pityókás Fóka, Balatoni Gyilkosbálna, és Jeges Dunamedve. A vezetőség  pedig a Hargitai Havas Hód nevet választottákAz expedíció azzal  kezdődött, hogy az örsök  megérkeztek Camp Tamaracouta-ba, montreáltól északra, ámi kiderült, hogy 'hajóval, percekre'  van az Északi sarktól. Tehát fel a hajóra!

Szombat reggel korán 8-órakor ébresztő, de a táborparancsnok  mindenkit meggyőzött, hogy igazából hajnal 4 óra van, csak az északi időjárás miatt nem működnek rendesen az órák! Gyors torna és finom reggeli után jött a rossz hír: 'Hajónk jégtáblára futott és belefagyott.'

Szegény matrózok hónapokig  a jégtáblán ragadttak. Az időt társasjátékokkal és népdalozással töltötték. Végül is, a hajó már két éve volt a jégbefagyva amikor hírtelen izgatott kiáltásokat hallottak.'Emelkedik a jég!!! Süllyed a hajó!!!!'  A matrózok gyorsan felvették téli holmiukat,  felszerelésüket, és követték kapitányukat ki a jégtáblára.  A hajót gyorsan ki kellett kötni, nehogy felforduljon a jég nyomásától. Ez a művelet is sikeres volt. Itt is bizonyos források arról írnak, hogy miközben a hajó és legénysége veszélyben voltak, az örsök egymás ellen vetélkedtek, kötél húzással, de bízunk abban, hogy ez is csak mende-monda. 

Egyszer csak az ügyeletes őrszem elkiáltotta magát az árbóckosárból: 'Föld, Föld, végre Föld!' Matrózaink, iránytűk segítségével indultak el a szigetcsoport felé. Fel is térképezték a környéket, és mi több, rovásírásos dokumentumokat találtak amiken kibetűzhető hogy, Ferenc József Föld. 

Ezen csodálkoztak a matrózok: Lehet-e hogy az ősmagyarok fedeztél fel az északi sarkot is?

Mindezek után menedékhelyeket kezdtek építeni  hó, és világoszöld szánkókból, védekezve a veszélyes (és képzeletbeli) - 50C fokos hideg ellen.
A hókunyhó építésből rövid idő alatt nyílt háború lett, mivel az egyik matróz kezéből 'véletlenül' kicsúszott egy hógolyó és ép egy matróztársa arcához csapódott!

Az első északi hogolyó csatát a Balatoni Gyilkosbálnák nyerték meg.
A csata után a kimerült társaság visszatért szállásukra, és kenyeret készítettek, miután ügyesen gyűjtöttek fát , összerakták a masszát, és nyárson megsütöttét a kenyeret a tűz felett. Remzi Gondon a hírhedt brit-magyar szakács szerint, a kenyér fantasztikus volt, és várja a montreali matrózokat a Vas Szakács programjára.

Ebéd után szentmise következett. Szabolcs atya is megtette a hosszú utat északra és lelki bíztatást adott mindenkinek.  Estefelé előadást tartottak matrózaink, a tábortűz körül lejátszva, hogy a magyar Északi sarki állatok közül melyik a legtalpraesettebb.  Ezután elindultak a sötétben, fel a hegyre, hogy kutya nélküli kutyaszánokkal visszatérjenek a civilizált világba. Az út nagyon szépen ki volt világítva, és a bátor felfedezőket hazakisérték az égen ragyogó csillagok.

Utolsó reggel a kifáradt, de büszke  társaság feltakarították a tábori helységeket, hogy semmi nyomot ne hagyjanak maguk után. Megpróbálták felvenni a kapcsolatot az expedíció kormányzati felelőseivel, és megkérdezni, ennek a nagy titokzatosságnak a lényegét, de csak az a válasz jött, hogy a matrózoknak az volt a feladatuk, hogy 'szebben hagyják a terepet, mint ahogy találták".Utoljára elénekeltük a Magyar Himnuszt, levontuk a zászlót és visszatértünk Montrealba.                                                        

Jó Munkát! Juliusz von Payer alhadnagy.
Vaski András st.cserkeszek
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212