Magyar Krónika
Magyar emlékek nyomában: Gerster Béla – Görögország
Magyar Krónika 2018. 04. 04. eseményekFarkas József György
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Két dátumról emlékeztek meg 2013 augusztusában a műszaki történetírás kedvelői: akkor volt 120. esztendeje annak, hogy a görög uralkodópár fölavatta az Égei-tenger és a Jón-tenger között megépített Korinthoszi-csatornát, és kilencven éve halt meg e csatorna építésének egyik irányítója, Gerster Béla (1850–1923).
A Kassán született mérnök iskoláit szülővárosában kezdte, a műegyetemet már Bécsben végezte. Rövid ideig Bécs városánál volt építőmérnök, majd 1874-től sógora vállalkozásait vezette. 1876-ban a 48-as emigráns Türr István és a francia Ferdinand de Lesseps oldalán részt vett a Panama-csatorna nyomvonalának kitűzésére szervezett nemzetközi expedícióban. Az expedíció tudományos anyagát feldolgozó jelentésében, 1878-ban elsőként tette le voksát a Panama-csatorna megépítése mellett.
Gerster Béla
Türr István zseninek tartotta az ifjú mérnököt, a Panama-csatorna terveinek előkészítéséhez is az akkor 36 éves szakembert kérte fel. Gerster olyannyira rászolgált a bizalomra, hogy alig hat évvel később ő lett a Korinthoszi-csatorna építésének főmérnöke.
 
Korinthoszi-csatorna
Az Észak- és Dél-Görögországot összekötő, de a vízi közlekedést akadályozó földdarab átvágási munkálatait 1882. május 5-én kezdték meg. A 80 méterrel a tengerszint fölé emelkedő, kemény kőzetben mély, majdnem függőleges, V alakú bevágást készítettek. A munkálatok során mintegy 11 millió köbméter földet termeltek ki, 1200 tonna lőport és 450 tonna dinamitot használtak el. A csatorna fölött vasúti és közúti hidat építettek, bejáratai előtt hullámtörő gáttal ellátott kikötőt létesítettek.
 
A csatorna partján felállított vörösmárvány emlékmű „csak” két magyar, Türr István és Gerster Béla érdemeit méltatja, görögül, magyarul és angolul. (Egy régebbi tábla a vízi út másik végén két nyelven...) Pedig a munka irányításában még négy magyar mérnök – Kauser István, Nyári László, Pulszky Garibaldi és Stéghmüller István – vett részt, a csatornát ez a kvartett fejezte be. A csőd miatt átmenetileg leállt építkezés folytatását Gerster ugyanis már nem várta meg, hazautazott, hogy vasutat építsen Magyarországon.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212