Magyar Krónika
Hegymenetben a kanadai benzinárak
Magyar Krónika 2018. 05. 01. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A STRUCCA strucc a legnagyobb madár. A magassága két méter, de ha emelvényre áll, még több. A strucc nyaka hosszú, vékony és kopasz, hasonlít a csúnya, sovány nők nyakához. A strucc szép fehér farktollait eleinte a saját farán, később azonban a nők fején hordja.
hirdetés
Klikk ide
Eddig sem volt örömteli kanadaiként autót tankolni, a helyzet azonban egyre gyorsabban romlik. A CBC gyorselemzését szemlézzük.

1. Közeleg a nyár

A jó idő megjöttével közeleg az utazó szezon is. Ez mindig is hatással volt a benzinárakra az év ezen szakában, és nemcsak a megnövekedő fogyasztási igény miatt, hanem már csak azért is, mert az eltérő hőmérsékleti körülmények miatt minden évben át kell kalibrálni a benzin kémiai összetételét. És mivel ez ilyenkor szokott megtörténni, ezért az áremelkedés egy része egész természetes és megszokott – most azonban a más tényezők is közbeszólnak.

2. AZ USA a hibás!

Talán nem köztudott, de Kanada nem termel vagy finomít önállóan benzint, csak az Egyesült Államokból importál – azaz a kanadai gázárak igazából nem Kanadában dőlnek el. És mivel világszinten megnövekedett a gázolajra való igény, ez érzékenyen érinti a kanadai autótulajdonosokat is. Emellett egy 2015-ös döntés megszüntette az amerikai finomítók piacának korlátozását, ami az árréseik megemelésével járt. Ráadásul a nyersolaj ára is 2014 óta most a legmagasabb.

3. Konfliktusok délen

Alberta és Brit-Columbia viszálya is erősen kihat a benzinárra. B.C. korábban azzal fenyegette meg Albertát, hogyha nem csökkenti az általa exportált üzemanyagok árait, lezárja a Kinder Morgan-vezetéket, és így megakadályozza, hogy a nyugati partra exportálja az áruját. Erre Alberta a csap elzárásával fenyegette meg B.C.-t, ami 60-80 ezer hordó üzemanyag visszatartását, British Columbia éves üzemanyaghasználtaánk kétharmadát jelentené – nem csoda, hogy rövidesen két dolláros magasságba lendültek a régió üzemanyagárai.

4. Vasúti sztrájk

Ha valami gond adódik a vezetékkel (például természeti csapások idején), a vezeték javítása alatt a vasútvonalakra kerül át az üzemanyag szállítása. Ennek a gördülékenysége már eddig is kérdéses volt a vasútvonalak terhelhetősége miatt, most azonban egy vasúti társaság sztrájkfigyelmeztetése miatt tovább nőttek a kételyek az energiaellátás biztonsága körül.

5. A Loonie

A „Loonie”, azaz a kanadai dollár is igen rosszul teljesít: a nyolc legnagyobb forgalmú valuta közül idén ez gyengült a legtöbbet az amerikai pénznemhez képest – amin a kanadai olajtársaságok az átváltás során remekül keresnek, a végösszeg azonban a kutakon és a vásárlókon csattan. Ezért minden alkalommal, amikor megzuhan a CAD értéke, centekkel emelkedik a benzinár, amit a kanadaiak minden tankoláskor megéreznek.

Danube Institute / CBC
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212