Magyar Krónika
Hegymenetben a kanadai benzinárak
Magyar Krónika 2018. 05. 01. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Eddig sem volt örömteli kanadaiként autót tankolni, a helyzet azonban egyre gyorsabban romlik. A CBC gyorselemzését szemlézzük.

1. Közeleg a nyár

A jó idő megjöttével közeleg az utazó szezon is. Ez mindig is hatással volt a benzinárakra az év ezen szakában, és nemcsak a megnövekedő fogyasztási igény miatt, hanem már csak azért is, mert az eltérő hőmérsékleti körülmények miatt minden évben át kell kalibrálni a benzin kémiai összetételét. És mivel ez ilyenkor szokott megtörténni, ezért az áremelkedés egy része egész természetes és megszokott – most azonban a más tényezők is közbeszólnak.

2. AZ USA a hibás!

Talán nem köztudott, de Kanada nem termel vagy finomít önállóan benzint, csak az Egyesült Államokból importál – azaz a kanadai gázárak igazából nem Kanadában dőlnek el. És mivel világszinten megnövekedett a gázolajra való igény, ez érzékenyen érinti a kanadai autótulajdonosokat is. Emellett egy 2015-ös döntés megszüntette az amerikai finomítók piacának korlátozását, ami az árréseik megemelésével járt. Ráadásul a nyersolaj ára is 2014 óta most a legmagasabb.

3. Konfliktusok délen

Alberta és Brit-Columbia viszálya is erősen kihat a benzinárra. B.C. korábban azzal fenyegette meg Albertát, hogyha nem csökkenti az általa exportált üzemanyagok árait, lezárja a Kinder Morgan-vezetéket, és így megakadályozza, hogy a nyugati partra exportálja az áruját. Erre Alberta a csap elzárásával fenyegette meg B.C.-t, ami 60-80 ezer hordó üzemanyag visszatartását, British Columbia éves üzemanyaghasználtaánk kétharmadát jelentené – nem csoda, hogy rövidesen két dolláros magasságba lendültek a régió üzemanyagárai.

4. Vasúti sztrájk

Ha valami gond adódik a vezetékkel (például természeti csapások idején), a vezeték javítása alatt a vasútvonalakra kerül át az üzemanyag szállítása. Ennek a gördülékenysége már eddig is kérdéses volt a vasútvonalak terhelhetősége miatt, most azonban egy vasúti társaság sztrájkfigyelmeztetése miatt tovább nőttek a kételyek az energiaellátás biztonsága körül.

5. A Loonie

A „Loonie”, azaz a kanadai dollár is igen rosszul teljesít: a nyolc legnagyobb forgalmú valuta közül idén ez gyengült a legtöbbet az amerikai pénznemhez képest – amin a kanadai olajtársaságok az átváltás során remekül keresnek, a végösszeg azonban a kutakon és a vásárlókon csattan. Ezért minden alkalommal, amikor megzuhan a CAD értéke, centekkel emelkedik a benzinár, amit a kanadaiak minden tankoláskor megéreznek.

Danube Institute / CBC
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212