Magyar Krónika
Nyilvánosak a Facebook moderálási irányelvei
Magyar Krónika 2018. 05. 13. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
A Facebook frissített közösségi alapelvei tartalmazzák azokat a belső szabályokat is, amelyek alapján a cég moderátorai eldöntik, hogy milyen káros tartalmakat kell esetleg eltávolítani a közösségi oldalról.

A Facebook évekkel ezelőtt vezette be nyilvánosan elérhető, globálisan érvényes közösségi alapelveit, és a moderátorok erre hivatkozva magyarázták el a felhasználóknak, hogy mely tartalmaknak van helyük a közösségi oldalon, és melyeknek nincs.

A Facebook frissített közösségi alapelvei már tartalmazzák azokat a belső irányelveket is, amelyek alapján a vállalat moderátorai eljárnak a jelentett esetek kivizsgálásakor. A vállalat két okból döntött az irányelvek publikálása mellett: ezek ismeretében a felhasználók számára egyértelmű lesz, hogy egyes árnyalt kérdésekben a Facebook hol húzza meg a határt. Másrészt a különböző területek szakértői a korábbiaknál egyszerűbben juttathatnak majd el visszajelzéseket az irányelvekkel kapcsolatban a Facebooknak.

A Facebooknál a tartalomszabályzó csoport a felelőse a közösségi alapelvek folyamatos fejlesztésének. E csapatnak a világban tizenegy irodája van, tagjai pedig olyan szakértők, akik a terrorizmus és a gyűlöletbeszéd felismerésére, továbbá gyermekvédelemre szakosodtak. Sokan közülük már a Facebookhoz csatlakozásuk előtt is e területeken dolgoztak, és heti szinten működnek együtt külső szakmai szervezetekkel. A visszajelzések és a társadalmi normák, valamint a nyelvi fejlődés alapján a Facebook közösségi alapelvei időről időre meg fognak újulni.

A Facebook mesterséges intelligenciát és a közösségtől érkező jelentéseket használ az erőszakos tartalmak azonosítására. A felhasználóktól érkező jelentéseket a Community Operations csapat tagjai nézik át, több mint negyven nyelven – köztük magyarul is – a nap 24 órájában: az esetek többségében a jelentéseket egy napon belül sikerül feldolgozni. Jelenleg a Facebook világszerte 7500 moderátort alkalmaz, ebben a pozícióban ma 40 százalékkal többen dolgoznak a cégnek, mint tavaly ilyenkor.

Mostantól egy új fellebbezési folyamat is elérhetővé válik a közösségi oldalon, segítségével a felhasználók jelezhetik a moderátoroknak, ha véleményük szerint a Facebook hibát követett el egy-egy adott tartalom eltávolításával. Első lépésként mostantól a meztelenség, a pornográfia, a gyűlöletbeszéd vagy az erőszakos tartalmak miatt eltávolított bejegyezések kapcsán lehet fellebbezni a Facebooknál.

Ha egy felhasználó fotóját, videóját vagy bejegyzését eltávolították a közösségi alapelvek megsértése miatt, az erről szóló értesítés mellett meg fog jelenni egy Request Review (fellebbezés kérése) opció. A fellebbezést általában 24 órán belül megvizsgálják, s ha a Facebook valóban hibázott egy kérdéses tartalom (bejegyzés, kép vagy videó) eltávolítása kapcsán, azt visszaállítja, és erről értesítést küld a fellebbezést kérő felhasználónak.

Májusban a vállalat Facebook Forums: Community Standards néven rendezvénysorozatot is indít, amelynek keretében közösségi szakértők és civil szervezetek adhatnak visszajelzést a Facebook közösségi alapelveivel kapcsolatban. Az eseménynek többek között Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Indiában, Szingapúrban, az Egyesült Államokban lesznek idén állomásai.

A Facebook moderálási alapelvei egy 26 oldalas, több fejezetből álló dokumentumban rögzítik a közösségi oldal használatának szabályait. Külön fejezet foglalkozik a bűncselekmények megjelenítésével és az azokhoz köthető posztokkal, a biztonsággal, a szexualitás ábrázolásával, emellett az oldal mostantól nyíltan kiáll az álhírekkel szemben, amelyek megjelenítését kifejezetten nem tiltja ugyan, de prioritásukat hátrább sorolja.

168ora.hu

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212