Magyar Krónika
Megosztja a görögöket az Észak-Macedónia névhasználatról született megállapodás
Magyar Krónika 2018. 06. 17. eseményekhirek.sk | MTI
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KÍGYÓA kígyó borzasztó hosszú állat, hosszabb a legrövidebb öntözőcsőnél is.
hirdetés
Klikk ide
Megosztja a görögöket Szkopje és Athén megállapodása arról, hogy ezentúl Észak-Macedóniának hívják az eddig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv államot - írta az AFP francia hírügynökség szerdán.
A görög lakosság egy része üdvözölte a megállapodást, míg mások nemtetszésüknek adtak hangot. "Ez a mindenki javára váló megegyezés biztonságos környezetet teremt északi határunkon" - idézte a Ta Nea című görög napilap Vassziliki Georgiadou athéni egyetemi oktatót. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök jelentős diplomáciai győzelemnek nevezte a megállapodást, amelynek köszönhetően hatalmas történelmi lehetőség nyílik a barátságra, az együttműködésre és a kölcsönös fejlődésre a térségben. Zoran Zaev macedón kormányfő történelmi megoldásnak hívta az egyezményt. Azonban nem mindenki nyilatkozott ilyen kedvezően az új név elfogadásáról.

Az ellenzékben lévő Új Demokrácia jobbközép párt szerdán jelezte, hogy bizalmatlansági indítványt tervez benyújtani Ciprasszal szemben a megállapodás miatt - mondta a Reuters hírügynökségnek a párt egyik forrása. Ezt a segélycsomagok reformjáról csütörtökön folytatandó parlamenti vitát követően terjesztik elő - tette hozzá. A görög ellenzéket vezető Kiriákosz Micotákisz konzervatív politikus határozottan bírálta a megállapodást, szerinte "a macedón nyelv és nép elismerése elfogadhatatlan nemzeti kapituláció". Micotákisz azt kérte szerdán a parlamenttől, hogy bocsássa szavazásra az új elnevezést még azelőtt, hogy az erről szóló megállapodást aláírja a két ország külügyminisztere. Hivatalosan meg nem erősített görög sajtóértesülések szerint erre a hét végén kerülhet sor a görög-macedón-albán hármashatárnál található Preszpa-tónál. A csekély parlamenti többséggel rendelkező Ciprasznak kritikusai szerint nem áll hatalmában, hogy érvényt szerezzen a megállapodásnak, amelyet még koalíciós partnere, Panosz Kammenosz nacionalista politikus is elutasít. "Ez nem megoldás, hanem nemzeti vereség" - szögezte le Aposztolosz Cicikosztasz, Makedónia görög tartomány három kormányzójának egyike.

A megállapodás azt követően válik hivatalossá, hogy a macedón parlament ratifikálja, a macedón lakosság az ősszel megtartandó népszavazáson elfogadja, majd a görög törvényhozás is megszavazza azt. "Három akadály" - foglalta össze az Etnosz című görög újság. A Kathimerini című napilap szerint az egyezmény tele van megválaszolatlan kérdésekkel. "Ez előzetes megállapodáshoz hasonlít, több végrehajtási szakasszal, így óvatos várakozásokkal kell tekintenünk rá" - figyelmeztetett Konsztantinosz Filisz, az athéni Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének kutatásvezetője a Szkai görög tévécsatornán.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Dr. Machan Tamás Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212