Magyar Krónika
Nevezetes pap-művészek
Magyar Krónika 2018. 07. 07. eseményekMiska János
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KÍGYÓA kígyó borzasztó hosszú állat, hosszabb a legrövidebb öntözőcsőnél is.
hirdetés
Klikk ide
Prokop Péter művészeti munkásságával, sajnos, elég későn ismerkedtem meg. A 2012-ban tartott csepeli kerekasztal beszélgetésünk idején az én megbizatásom Tűz Tamás, Prokop Péter lelkész társa ismertetésére szorítkozott.

Utána azonban felkeltették a beszélgetések, s főleg a Prokopp Mária ismertetése a nagy festő iránti érdeklődésemet. A ,,mindentudó” világhálón kezdtem felkutatni e XX. század kimagasló művészével foglalkozó irodalmat.

El kell mondanom, hogy iskolás koromtól kezdve, valamilyen okból, érdeklődéssel töltött el a lelkészek másodhivatása - költészete, szépprózája, szépművészete. Ez részben azzal magyarázható, hogy vallásos környezetben nőttem fel. Kovács Pál anyai nagyapám például ,,paraszt kántor"  volt a nyírbélteki nagy többséggel bíró görögkatolikus templomban, amikor a falu hivatásos kántorát besorozták katonának. Engem tizenéves koromtól magával felvitt nagyapám a kórusra, s velem ,,adatta" elő az 50. zsoltárt (Könyörülj rajtam Isten, a Te nagy irgalmasságod szerint...) és a Hiszekegyet. Társaim néha tréfálkoztak is velem: Na hogy vagy, Könyörülj Rajtam?!

Édesapám, Miska Mihály meg az egyházközség eredményes főgondnoka volt éveken át. De a legfontosabb az volt, hogy édesanyám, született Kovács Terézia, arról álmodozott, hogy olyan pap legyen belőlem, mint a fiatal Kaszap István, kinek szentképe ott függött a Szűzanya szentképe mellett a szobánk falán. Amikor a járásban engem jelöltek ki a gimnáziumi tehetségi vizsgára, hogy tovább tanulhassak, Kovács nagymamával és Emike nővéremmel Ő hozzá imádkoztak a sikerem érdekében. Ezt a háború vége elsöpörte.

A lelkészi hivatás iránti vonzalmam megmaradt bennem az éveken át. Kanadában, amikor egy majdnem végzetes tüdőgyulladásba estem, kómában tartott állapotomban borzalmas rémálmaim voltak. Kivéve egyet, mely után felépültem. Álmomban a Vancouver sziget északi részéről egy magyar ember jött a lakásunkra, s meghívott, hogy vegyem át a megüresedett görögkatolikus lelkészi hivatást. Bár magyaráztam neki, hogy nem vagyok lelkész, álmomban kimentünk a kis eldugott magyar népességű faluba, ,,parókianézőbe". Erről írtam ,,Az isteni gondviselés misztikuma” című szép elbeszélésemet.

A csepeli kerekasztal beszélgetésre is azért fogadtam el készséggel a meghívást, mert Tűz Tamás papköltő munkásságáról élvezetet jelentett szólni. Meg azért is, hogy egy világhírű művész lelkész alkotásaiba is bepillantást nyerhessek. Tűz Tamással évekre szóló barátságom volt, gyakran írtam munkásságáról és közöltem verseit a Kanadai Magyar Írók Köre antológiáiban. Költészetének útja a magyar katolikus líra legszebb  lapjait jelentő Harsányi Zsolt és Sik Sándor örökétől, a Nyugatos-nemzedékek hagyományainak a vállalásán át, a modern világ robbanásait befogadó prózaversig vezet. Ő volt az egyedüli Kanadában, aki túllépett a hagyományos költészeten, a postmodern stílusirányzatig.

Prokop Péterrel való barátsága Szend községbeli lelkészsége idejére esett, s az ő kérésére festette meg a nagy művész a freskóit és ikon-szerű képeit a helyi templom falára. Az internet felhasználásával szereztem tudomást Prokop Péter hatalmas munkásságáról, mely több mint 9000 táblaképet, számtalan freskót számlál Magyarországon, Olaszországban, s az Egyesült Államokban is.

A 2013-ben a Szent István Bazilika termében tartott kerekasztal beszélgetésünk során pedig Prokopp Mária az ELTE művészettörténésze arról beszélt, hogy Prokop Péter művészetének legjelentősebb példái mély vallásos meggyőződésből  születtek. Vallásos festő, de nem ,,olyan” vallásos. Újszerűen értelmez  olyan ősi, szakrális-ikonikus képtípusokat, mint Mária Gyermekévei, vagy a Tékozló fiú hazatérése.

Prokop Péter a Bibliából és a mindennapi életből merítette festészete tárgyát, a Szent József élete, Szent József, a munkás, a magyar szentek portréi címűeket.  Prokopp Mária elmondta, hogy a nagy festő művészetét a legfőbb értékek, az Igazság, a Jóság, és a Szépség magas színvonalú egysége jellemzi.

A magyar papság számtalan halhatatlan művészt, költőt, írót, tudóst adott a magyarságnak és a világnak. Prokop Péter egyike ezeknek az óriásoknak.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Dr. Machan Tamás Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212