Magyar Krónika
Tévúton az osztrákok
Magyar Krónika 2018. 10. 12. eseményekSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A FÓKA A fóka a vízben úszik. Persze nem minden vízben található, hanem a földgömb sarkai körül, a jeges tengerekben; ott is úgy, hogy aki keresi, az beugrik a vízbe, lebukik, és addig tapogatódzik, amíg meg nem leli.
hirdetés
Klikk ide
Hétfőig három ügyet támogathatnak Ausztria polgárai: a dohányzás teljes tilalmát a vendéglátóhelyeken, a női esélyegyenlőséget, közte a két nem képviselőinek paritásos megosztását a vezető politikai és gazdasági pozíciókban, illetve a televíziódíj eltörlését.

Mindez azzal összhangban történik, hogy a múlt év végén felállt jobboldali osztrák kormány erősíteni akarja a polgárok részvételét a politikai döntéshozatalban.

Afféle népi kezdeményezésről van szó.  Nem ügydöntő népszavazás, hanem törvényalkotásra való késztetés a vége, amennyiben a polgárok 15 százaléka aláírását adja egy kérdéshez.

Eljátszathatunk a gondolattal, hogy mi miként szavaznánk.
Dohányzás teljes tilalma a vendéglőkben? Eddig is tilos volt, de elkülönített termemben azért volt mód füstölni. Ne legyen, mondhatja a nép. Ez azonban inkább szakmai kérdés. Ha árt, tiltani kell, nem, akkor tűrni. Nem kívánság műsor.

Női esélyegyenlőség, kvóták a vezetői posztokon. Azaz ne a legmegfelelőbb ember kapja a pozíciót, hanem az döntsön, hogy melyik nemhez tartozik. Egy európai képviselőtársam, nő létére kikérte magának, hogy ne emberi sajátságai, képessége és tisztessége miatt kapjon állást, hanem nemisége alapján. Szerinte ez megalázó, egyben azt is jelzi, hogy másképp soha nem jutna vezető álláshoz.

Televíziódíj. Gondolom sokan az eltörlésére szavaznak. Én itthon inkább bevezetném újra. A baloldal törölte el, ugyanis, ha a TV az államtól függ, akkor nagyobb a kormányzópártok befolyása. Meg a hirdetőké. Ha előfizetőkből élnének, ránk kellene figyeljenek. Azt se bánnám, ha kevesebb lenne a csatorna és a műsoridő. De én csak egy megrögzött konzervatív vagyok.

Egészébe véve, pótcselekvésnek nézem az osztrákok akcióit. Európának nem ezek a nagy kérdései, s egy EU soros elnöknek inkább a lényegre kellene fordítania a maga s polgárai figyelmét.