Magyar Krónika
Korábban jártak a skótok Amerikában, mint eddig gondoltuk
Magyar Krónika 2018. 12. 22. eseményekMegyeri Dávid
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
A vérző szívű császárné
A történészek mindezidáig úgy tudták, hogy egy Gift of God névre keresztelt bárka volt az első Skóciából útrakelő hajó, amely eljutott az Újvilágba 1600-ban. Most azonban egy kutató a szerencsés véletlennek köszönhetően rábukkant a William nevű kereskedőhajó útjának nyomaira.

Az első ismert skót hajó, amely átkelt az Atlanti-óceánon a Gift of God (Isten ajándéka) volt, amely 1600-ban kelt útra Dundee kikötőjéből, hogy aztán Portugália érintésével vágjon neki a nyugati útnak. Thomas Brochard, az Aberdeeni Egyetem kutatója most azonban megfosztotta ezt a bárkát ettől a megtisztelő címtől és átruházta azt egy William nevű kereskedőhajóra.

Brochard éppen az aberdeeni városi levéltárban kutakodott, amikor rábukkant egy feljegyzésre, amely szerint a William és legénysége 1596 májusában érkezett vissza. Az útinapló szerint Aberdeen előtt egy másik skót kikötőt, Burntislandet, illetve Bordeaux-ot ejtették útba. Az útvonalat tanulmányozva azonban a kutató szeme egyszercsak megakadt a „new fund land” szavakon, amely a mai Kanada keleti partjaira utal.

A feljegyzésből megismerhetjük a William legénységét is, amelynek élén két aberdeeni polgár, Patrick Donaldson és William Findlay állt. A vállalkozást emelett két másik polgár, Archibald Smith és Alexander Kempt finanszírozta. A legénység soraiban találkozhatunk még egy John nevű áccsal, valamint számos további személlyel (John Barclay, Alexander Currie, David Morton, David Easton, William Brown, Robert Fleming, Paul Fraser, William Young és John Dow), igaz azt nem tudjuk megállapítani, hogy közülük hányan jártak valóban a tengerentúlon.

A legénység tagjai részvényeket vásároltak Patrick Donaldsontól, amelyeken keresztül a hajó által szállított sóból részesedhettek. Miután azonban visszatértek Aberdeenbe, a hajótulajdonosok nem fizették ki a legénységnek járó teljes összeget, ami miatt természetesen pereskedés indult a városi bíróság előtt. Eme per legnagyobb nyertesei tulajdonképpen mi vagyunk, hiszen éppen emiatt került feljegyzésre a William útja a városi tanács iratai között.
A felfedezés azért is fontos, mert egy értékes adalékkal egészíti ki mindazt, amit a skót-észak-amerikai kapcsolatokról tudunk. Ezek a kapcsolatok ugyanis a 16-17. század fordulóján még igencsak gyermekcipőben jártak. Az olyan kereskedőhajók mint a William vagy éppen a négy évvel később útrakelő Gift of God azonban minden bizonnyal kulcsszerepet játszottak abban, hogy a 17. századtól kezdve egyre inkább kiépüjön a skót telepek hálózata Észak-Amerikában.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212