Magyar Krónika
Munkácsy Mihály Golgota című festménye végül az államé lett
Magyar Krónika 2019. 01. 21. eseményekBaranyai Gábor
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
A magyar kormány hárommilliárd forintért vette meg Pákh Imrétől a híres képet
Tegnap pont került egy hosszú történet végére: magyar tulajdonba került Munkácsy Mihály trilógiájának utolsó darabja is. Ismét együtt láthatjuk majd az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota című festményt a debreceni Déri Múzeumban.

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét – jelentette be tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

Gulyás Gergely közölte, a Krisztus-trilógia utolsó, még magántulajdonban lévő festményét hárommilliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől, az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar műgyűjtőtől.

A művész 1884-ben, Párizsban festette a Golgotát, amit 1887-ben Amerikába vittek

A stílszerűen a parlament Munkácsy-termében, a Honfoglalás című kép alatt tett bejelentésen elhangzott: a három képből álló, immár teljesen magyar tulajdonban lévő Krisztus-trilógia a debreceni Déri Múzeumban marad.

– A képek sokszor bejárták a világot, komoly igénybevételnek voltak kitéve – mondta Kósa Lajos. A kormánypárti politikus emlékeztetett: Debrecen kezdettől fogva szerette volna, hogy az alkotások a városban kapjanak helyet, de csak 2010-től kaptak ehhez kormányzati támogatást, onnantól folytak hosszas, sok esetben komoly vitákkal is járó tárgyalások a tulajdonossal.

Kósa Lajos szerint nehezítette a képek megvásárlását, hogy az ilyen nagy méretű, kidolgozottságú és egységet alkotó képek esetében rendkívül nehéz pontos értékbecslést kapni, mert ilyen alkotások nem szerepeltek az elmúlt 20-30 év műkincspiacán.

Emlékeztetett: a Golgota megvásárlását nagyon sok ember segítette tárgyalásai-val, komoly jogi vitát generált a kép védetté nyilvánítása, valamint a tulajdonos azon intézkedése, hogy az alkotást letakartatta addig, amíg az ügyet nem rendezték.

– Ha valaki egyszer megnézi a képek keletkezését és sorsát, akkor látható, hogy legalább olyan kalandos és kivételes, mint maguk a képek – jegyezte meg.
– Egy több mint százéves folyamat végére került pont – vette át a szót Papp László. Debrecen polgármestere szerint a Nagytemplom mellett Munkácsy Mihály trilógiája a város szimbóluma.

A trilógia többi darabja közül az Ecce Homo a debreceni Déri Múzeumban van elhelyezve az épület 1930-as megnyitása óta, sőt magát a kiállítóhelyet is a hatalmas alkotás befogadásához tervezték. A három képet sokáig senki, még az alkotó sem látta együtt, erre először 1995-ben nyílt lehetőség, amikor megnyílt a Déri Múzeum kiállítása.

A tárlat azonban a múzeum felújítása miatt elhagyta Debrecent, sőt 2014-ben a trilógia egyik tagját, a Krisztus Pilátus előtt című képet akkori tulajdonosa, a Hamilton Galéria visszavitette Kanadába.

Egy évvel később nyílt lehetőség arra, hogy Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója tárgyalásainak eredményeképpen a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának részeként megvegyék kanadai tulajdonosától a Krisztus Pilátus előtt című festményt. Most egyesítik a trilógiát, immár végleg Debrecenben.
Visszakerült a Seuso-kincs is

2017 júliusában Orbán Viktor bejelentette, hogy sikerült visszaszerezni a Seuso-kincs leletegyüttes második hét darabját. A kormányfő páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesnek nevezte a műtárgyakat. Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy ezzel a Seuso-kincs összes darabja Magyarországra került. A leletegyüttes első darabjai 2014 márciu-sában kerültek Magyarországra. Érkezésüket akkor is Orbán Viktor jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón. Az első darabokért 15 millió eurót, a második körben 28 millió eurót fizetett az állam.

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212