Magyar Krónika
Ideje őszintén beszélni a történelmünkről
Magyar Krónika 2019. 02. 06. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
A nap ragyogása című dupla kötettel ér véget Bán Mór Hunyadi-regényciklusa, ám az író egy Mátyásról szóló és egy első világháború után játszódó családregény-sorozatot is tervez írni.
Bán Mór szerint kemény vitákat fog majd kiváltani a regénye, de ideje őszintén beszélni erről az időszakról is.

Nemsokára napvilágot lát Bán Mór Hunyadi-regénysorozatának A nap ragyogása című lezáró, dupla kötete. A 2008-ban indult történelmi regénysorozatból tíz év alatt több mint negyedmillió példány kelt el, és ez nagy fegyverténynek számít a történelmi regények piacán. Ráadásul amikor az író belefogott a nagy vállalkozásba, a magyar történelmi témák finoman szólva nem voltak közkedveltek. A magyar múlt dicsőséges korszakait nem tartották szalonképesnek az irodalmi kánon jeles képviselői, legalábbis a többségük szemében nem voltak azok. Amikor belevágtam ebbe a hatalmas vállalkozásba, úgy gondoltam, hogy az olvasók is hasonlóképpen gondolkodnak, mint mi, ugyanúgy hiányolják az ilyesfajta lélekemelő történeteket – mondta kérdésünkre Bán Mór.

Aki hasonló lelkületű történelmi regényírásba akar kezdeni, az a bőség zavarával szembesülhet, hiszen a mai napig rengeteg megíratlan magyar hős és történet van. Az író azért döntött Hunyadi János alakja mellett, mert a kormányzó személye mindig, minden korban érvényes, tiszta üzenetet közvetít a magyarságnak. Szerinte Hunyadi a politika ármányos világába bekerülve is megmaradt egyenes, eltökélt katonaembernek, akit nem pillanatnyi érdekei befolyásoltak, hanem a hite és a hazaszeretete. – Nem csoda, hogy bizonyos emberek nem értik és nem is akarják ezt megérteni. Aztán persze jött a migránsáradat, és egyszeriben más üzenetet is közvetített a déli határokat és Európát védelmező magyarság példamutatása. A történelem már csak ilyen: szemérmetlenül ismétli önmagát – véli az író.

Viszont a Hunyadi-regények világa nem szépíti vagy retusálja a múltat kortárs igények vagy politikailag korrekt és egyéb elvárások szerint. A sorozat nyelvezetével is kitűnt a mai történelmi regények sorából: nagy része forgatókönyvszerű szövegekkel működik, és a szívós próbálkozások ellenére sem képes külön világot teremteni. Hogy mi a siker titka? Bán Mór szerint nincs biztos recept egy sikeres történelmi regény megírásához, amely rajongótábort is szerezhet, de először is szív és lélek kell hozzá. – Ez fontosabb, mint a sok egymásra halmozott ismeretanyag, a nevek, évszámok, események összessége. Több, mint az ügyesen megszerkesztett cselekményváz, a jól felépített karakterek sokasága. Jóval több kell ennél: valami mélyről jövő, szívet-lelket melengető plusz, amire égető szükségünk van ma is. Ezt nemcsak íróként, hanem olvasóként is így látom. Én ezzel úgy vagyok, hogy egy angol, német, bármilyen történelmi regényt olvasva megérint a sodrása, a leírtak mélysége, de csak egy magyar történelmi regény tud lélekig hatolva megrendíteni – árulta el Bán Mór.

A Hunyadi-sorozat végével azonban nem ér véget a történelmi regényfolyam, hiszen Bán Mór Hunyadi Mátyás életének hasonló epikus feldolgozását tervezi, amellyel egy olyan korszaknak akar emlékművet állítani, amely a nemzeti emlékezetben a legfényesebb korok egyikének számít. – Aztán ott vár rám a másik nagy terv, a Trianon-trilógia, amely az 1918 és 20 közötti pokoli eseményeket meséli el egy nagyszabású családregény részeként. Ez – attól tartok – kemény vitákat vált majd ki, de nem baj. Ideje őszintén beszélni erről az időszakról is – árulta el Bán Mór.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212